Fileleftheros “Komisyon Türkiye’ye Destek için Üye Ülkelerden 2,5 Milyar Euro İstiyor... Flaş: Lefkoşa’nın Mülteciler Konusunda Ankara’ya 2,88 Milyon Euro Destek Vermesini İstiyor” başlıklı haberinde, AB üyesi ülkelerden istenen toplam 2 milyar 500 milyon Euro’dan 2 milyon 880 Bin Euro’luk kısmının Rum yönetiminden talep edildiğini, geriye kalan 500 milyon Euro’nun da AB fonlarından karşılanacağını yazdı.

Gazete haberinin “Lefkoşa İçin Çifte Zorluk” başlığıyla ayırdığı bölümünde Suriyeli mültecileri toprağında tutsun diye Türkiye’ye verilecek mali desteğe katılım dışında Rum tarafının iki zorlukla daha karşılaşmasının beklendiğine işaret etti.

Habere göre bunlardan biri, ekim ayındaki zirve toplantısı çerçevesinde AB üyesi ülkelerin üstlendiği, Türkiye’nin üyelik sürecini yeniden canlandırma taahhüdünün yerine getirilmesidir. Komisyon bu taahhüdü, 4 müzakere başlığının açılmasını gündeme getirecek emir addediyor. AB’den güvenilir bir kaynak Fileleftheros’a “Parmağımızın arkasına saklanmamız komik. Bütün üye ülkelerin imza attığı, üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, üyelik başlıkları açılmadan pratikte bir mana taşımaz” dedi.

Rum yönetiminin karşılaşmayı beklediği ikinci zorluğun ise Türk vatandaşlarına Avrupa vizelerinin kaldırılması, bunun için de Haziran 2016 takviminin konulması olduğu belirtildi. Avrupa vizelerinin tamamen kaldırılmasının, bütün AB üyesi ülkelerle mültecilerin geri kabul anlaşması imzalanması olduğuna işaret eden gazete, Türkiye’nin Rum yönetimini bu kapsama almayacağını açıkça ortaya koyduğuna işaret etti, özetle şunları yazdı:

“Lefkoşa veto hakkını elinde bulunduruyor olmasına karşın, Komisyon tarafından resmi talep sunulmasının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs sorununun çözüm referandumunu yapmayı istediği zaman dilimi içerisinde baskı dalgaları yaratacak. Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması ve çözüm referandumunun yapılmasıyla birlikte Lefkoşa’nın göreceği baskılar çok ağır olacak. Uluslararası unsur da tam da buna yatırım yapıyor görünüyor.”