Simerini gazetesi 54 yaşlarındaki üç çocuk babası Kıbrıslı Rum Avgustino Avgusti ve iki çocuk babası Lübnanlı George Opeki’nin ölümüyle sonuçlanan uçağın düşüş sebebinin gizemini koruduğunu yazdı.

Gazete, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, Rum Hükümeti adına, cesetleri dün sabah saatlerinde bulunan ve  Avgusti ve Opeki’nin ailelerine taziyelerini ilettiğini belirtti.

Uçağın kara kutusu ve ses kayıt cihazı olmadığı için uçağın düşüş sebebiyle ilgili araştırmaların çok zor olacağını belirten gazete, araştırmalarda uçağın denizden çıkarılan enkazı ve iletişim verilerine odaklanılacağını kaydetti.

Habere göre Uçak Kazaları Araştırma Komitesi üyesi Andreas Apostolu, çıkarılan en büyük parçanın iki metre uzunluğunda gövdeye ait bir parça olduğunu belirterek, makinelerin ağırlıklarından dolayı battığının düşünüldüğünü ve bunların çıkarılması için özel robotların kullanılması gerekeceğini söyledi.

Uçak Kazaları Araştırma Komitesi Başkanı Yannis Loizu ise dün katıldığı bir programda yaptığı açıklamalarda, uçağın parçalarıyla ilgili bazı ayrıntılardan söz ederek uçağın denize şiddetli bir şekilde çaptığını kaydetti.

Loizidu,“elektronik vuruş” ya da uçağın düşürülmesi olasılığının incelenip incelenmediği sorusu üzerine, her şeyin ihtimal dahilinde olduğunu ve eğer bir sabotaj söz konusuyla bunun uçağın enkazında yapılacak araştırmalardan belli olabileceğini belirtti.

Gazete ancak bazı kaynaklara göre Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” civarlarında dolaşan Türk savaş gemilerinin uçağın bulunduğu yerden uzakta olduğunu da yazdı.

Uçağın kalıntıları dışında pilotun Rum Hava Trafik Kontrol Merkezi’yle yaptığı son konuşmaların da inceleneceğini belirten gazete, son konuşmalarda uçağın pilotunun kontrol kulesine küçük bir sorundan söz ettiğini, ancak daha sonra bunu çözdüğünü söylediğini aktararak, bu iletişimden sonra tanımlanamayan bazı seslerin duyulmasıyla uçakla temasın kaybedildiğini yazdı.

Habere göre Loizu, (bu seslerin) pilotun kontrol kulesiyle son bir iletişime girme çabası olabileceğini belirtti.

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Bartın ve Yavuz adlı gemilerinin BM ile işbirliği içerisinde düşen uçak için yapılan arama kurtarma çalışmalarına katıldığına dair açıklamada bulunduğuna işaret eden gazete, böyle bir şeyin hiç olmadığını iddia etti.

Haberde, Rum Savunma Bakanlığı’ndan kaynakların “Türk gemilerle hiçbir temasımız olmadı ve araştırmalara kesinlikle hiçbir katkısı olmadı. Uçağı bulma operasyonuna katılan gemiler Kurtarma Merkezi’nin koordinasyonu altındaydı ve Türk gemilerle herhangi bir iletişim olmadı” dediği yer aldı.

Politis gazetesi ise uçağın düştüğün duyulduğu ilk andan itibaren ENI sondajlarını izleyen ve Barbaros araştırma gemisine eşlik eden Türk firkateynleri tarafından vurulduğuna dair senaryolar yazılmaya başlandığını belirtti.

Ancak Rum Hükümet ve askeri kaynakların (gazeteye) söylediği üzere uçağın düştüğü sırada bölgede Türk gemilerinin bulunmadığını ve Türk firkateynlerinin uzak bir mesafede bulunduğunu aktaran gazete, kontrol kulesinde konuşma kayıtlarında duyulan sesin patlama ya da herhangi bir saldırıya atfedilemeyeceğinden, böyle bir şeyin analiz ve araştırma gerektirdiğinden söz etti.

Fileleftheros gazetesi de haberinde arama kurtarma operasyonuyla ilgili ayrıntılara yer verdi.