Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis bugün Rum basınında yer alan demecinde, 2017 yılının, yeni parsellerin uluslararası şirketlere devredilmesiyle birlikte, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) araştırma faaliyetlerinin artacağı bir yıl olacağını dile getirdi.

Haberi, “Mısır’a Doğal Gaz Satışının Zamanı Meçhul” başlığıyla yayımlayan Kathimerini gazetesine göre, Lakkotripis, Rum MEB’indeki parseller için çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesi konusundaki bir soruyu yanıtında, ihaleye şirketler tarafından 22 Temmuz tarihine kadar teklif sunulabileceğini dile getirdi.

Bunun ardından, tekliflerin değerlendirilmesi ve müzakereler için birkaç aya daha ihtiyaç olacağını ifade eden Lakkotripis, 2017 yılının başlarında bazı sözleşmeler imzalanmasını hesapladıklarını kaydetti.

Lakkotripis, 2017 yılı ve akabinde ise, şirketlerin, yapacakları tekliflerde ortaya koyacakları program temelinde sismik araştırmalara ve sondaj hazırlıklarına başlayacaklarını; bununla birlikte, şu an birçok ve çeşitli sebepten ötürü yalnızca üç parseli devretmeye hazır olduklarını ifade etti.

Jeolojik açıdan bu üç parselin (6, 8 ve 10 numaralı parseller) en ilgi çekici olmasının esas sebep olduğunu dile getiren Rum bakan, ikinci olarak ise daha fazla rekabet koşulu meydana getirmek istediklerini söyledi.

Mısırla doğal gaz konusundaki müzakerelerin 2014 yılından itibaren başladığı ve neden bugüne kadar bu konuda bir sonuç alınmadığının kendisine sorulması üzerine ise Lakkotripis, çoğu konuyu, en azından tamamlanana kadar gündemden uzak tutmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Kamuoyunun bilgisine getirilmeyen birçok şey yapıldığını ifade eden Lakkotripis, öte yandan özellikle hidrokarbonların uluslararası fiyatlarıyla ilgili olarak, şartların çok da iyi olmadığını dile getirdi.

Bu durumun projelerin yaşayabilirliğini etkilemekte olduğunu da ifade eden Rum bakan, Mısır konusunda şirketler ile Mısır arasındaki müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Rum bakan, 12’inci parselde bulunan “Afrodit” yatağıyla ilgili kalkınma ve üretim planına ilişkin olarak ise, Afrodit yatağındaki konsorsiyumun yorumlarını dinlemeyi beklediklerini belirtti.

Lakkotripis, Mısır ile olan işbirliğinin dönüm noktasının ne olduğunun kendisine sorulması üzerine, bunun doğal gaz satışı sözleşmeleri olduğunu düşündüğünü ancak bunun zamansal açıdan ne zaman gerçekleşeceğini tayin etmenin zor olduğunu ifade etti.

Rum hükümetinin enerji konusundaki planlamalarını da değerlendiren Lakkotripis, enerji kaynaklarının ticari açıdan değerlendirilmesinde durağanlık olduğunu ise reddetti.