Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) keşfedilen “Zohr” yatağının, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “MEB”e uzanıp uzanmadığını henüz bilmediklerini açıkladı.

Simerini gazetesinin haberine göre Lakkotripis, “Zohr” yatağıyla ilgili jeolojik bilgilerin henüz ellerine ulaşmadığını belirtirken, iki ülkenin teknik heyetlerinin bu konu üzerindeki görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Lakkotripis, “Zohr” parselinin en azından yapısal olarak Güney Kıbrıs “MEB”ine ulaştığını ve şimdi geriye kalanın, doğalgaz yatağının da ulaşıp ulaşmadığını görmek olduğunu kaydetti.

Kahire’ye son ziyaretinde, jeolojik verilerle ilgili görüşme yaptığını anımsatan Lakkotripis, iki ülke arasında tüm sınırları belirleyen anlaşmalar bulunduğunu ve teknik heyetlerin, nasıl ilerleneceğini belirlemek için müzakere ettiklerini ifade etti.

“MEB’DEKİ ÇALIŞMALAR İÇİN AB NORMLARINA UYUM GECİKİYOR”

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “MEB”indeki çalışmaların yapıldığı bölgede, güvenlik ve sağlıkla ilgili AB normlarına uyum sağlanmasında gecikme yaşandığını ve bu durumun, prosedürlerin Güney Kıbrıs aleyhinde gelişmesine sebep olduğunu yazdı.

Gazete, Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Meclis’e uyum tüzüğü sunduğunu ve tüzüğün, çalışanların güvenlik ve sağlığının korunması, ciddi kaza tehlikeleriyle mücadele, deniz kirliliğinin önlenmesi gibi maddeler içerdiğini kaydetti.

ARA ÇÖZÜMDE İHALEYE ÇIKMA TARİHİ ERTELENDİ

Politis gazetesi de, Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi’nin (DEFA) doğalgazda ara çözüm için 31 Ekim olarak belirlediği ihaleye çıkma tarihini, prosedürlerin tamamlanmasında yaşanan gecikme nedeniyle 18 Aralık’a ertelediğini yazdı.