Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Dünya İnsani Zirvesi kapsamında İstanbul’a gitmesi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşmesinin, Rum yönetimi tarafından KKTC’nin ve KKTC Cumhurbaşkanı’nın yükseltilme çabası olarak algılanması nedeniyle liderler görüşmesi belirsizliğini koruyor.

Fileleftheros “BM Ortamın Değişmesini İstiyor” başlıklı haberinde, Genel Sekreter Ban’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e izahat vermesine rağmen Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı’nın bir sonraki görüşmesi halen netleşmediğinden, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Güney’de tepkileri ölçmek için bir dizi temasta bulunduğunu yazdı.

Bilgi sahibi bir kaynağın Fileleftheros’a “Ortaya çıkan mesele sadece BM’nin değil Türk tarafının tavrıyla da ilgilidir” dediğine işaret eden,  Akıncı ve Anastasiadis’in perşembe günü Eğitim Teknik Komitesi’nin etkinliği sırasında uzlaşıya varabileceklerini de belirten gazete, aynı kaynakların “ortam yardımcı değil” demelerine rağmen önümüzdeki günlerde görüşme olacağı görüşünde olduklarını yazdı.

EIDE KASULİDİS, NEOFİTU VE KİPRİANU’YLA GÖRÜŞTÜ

Espen Barth Eide’nin son günlerde, tepkileri ölçmek için Rum tarafında birbiri ardına görüşmeler yaptığını ve bu kapsamda Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya gelerek İstanbul’da olanlarla ilgili kendi versiyonunu anlattığını belirten gazete özetle şunları ekledi:

“Eide, bir oldubitti ile karşılaştığını, Genel Sekreter’in işgal lideri Mustafa Akıncı ile görüşmesinin Ban Ki Moon ve Recep Tayyip Erdoğan arasında ayarlandığını savundu. Öyle olsa bile, Eide, Genel Sekreter’e Lefkoşa’nın itirazı ve verebileceği tepki hakkında bilgi vermeliydi. Sonuçta kriz yaşandı.”

Gazete, Eide’nin DİSİ Başkanı Averof  Neofitu ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile de bir araya gelerek, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımları görüştüğünü belirterek “BM; prosedürün ilerleyeceğini, daha alınması gereken çok yol olduğunu, iki müzakereci ve çalışma gruplarının görüşmelerinde yeterince malzeme üretildiğini düşünüyor” ifadesini kullandı.

HRİSTODULİDİS’İN “ÇOK ÖNEMLİ” ABD ZİYARETİ

Simerini “ABD’de Temas Turları… Hristodulidis’in gündeminde IMF’nin Çözümle İlgili Ekonomik Araştırması ve Enerji Konuları Var ” başlıklı haberinde, Rum yönetimi sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Washington ve New York’ta bir dizi temasta bulunmak üzere yarın ABD’ye hareket edeceğini, 10 Haziran’da da geri dönmeyi planladığını yazdı.

Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler nedeniyle Hristodulidis’in bu ziyaretine Rum tarafında büyük önem verildiğine dikkat çeken gazete, BM, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre ve ABD Başkan Yardımcılığı ofisinde randevuları olan Hristodulidis’in muhataplarıyla Kıbrıs sorunu, çözümün ekonomik yönü, Güney Kıbrıs-ABD İlişkileri, enerji ve yatırımlar konularını ele alacağını belirtti.

IMF MERKEZİ’NE DE GİDECEK

Gazete, Hristodulidis’in “beklenmedik bir değişiklik olmazsa”, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik yönüyle ilgili araştırmaların ne aşamada olduğunu öğrenmek üzere IMF merkezini de ziyaret etmesinin beklendiğini, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feldman ve ABD Enerji müsteşarı ile de planlanmış görüşmeleri olduğunu yazdı.

KASULİDİS BAN’LA GÖRÜŞÜYOR

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de BM Genel Sekreteri Ban’la görüşmek üzere New York’ta bulunuyor.  Kasulidis’in Ban’la görüşmesinin, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in BM Genel Kurulu’nun 71’nci dönem başkanlığı adaylığını desteklemek üzere “İstanbul krizinden” önce ayarlanmış olmasına karşın Kıbrıs sorununu da görüşebileceğine dikkat çekiliyor.

Gazete, Kasulidis-Ban görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “İstanbul’da düzenlenen BM toplantısına katılması”, Genel Sekreter’le yüz yüze görüşmesi ve Ban’ın Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e telefon görüşmelerinde verdiği izahatı masaya yatırabileceğine de vurgu yaptı.

ANASTASİADİS SCHULZ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Simerini, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün öğleden sonra Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile telefon görüşmesi yaptığını, Rum Sözcü Hristodulidis’in twitter hesabından bildirdiği görüşmede, Kıbrıs sorunu ve Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığını kaydetti.

Alithia da haberi “Kıbrıs Sorunu Ön Safta… Anastaiadis-Schulz Telefon Görüşmesi… Eide Averof ve Andros’la Görüştü”  başlığıyla aktardı.

Politis “Eide Averof ve Andros’la Görüştü… Eide İle İstanbul’u ve Bundan Sonraki Adımları Ele Aldılar”  başlığını kullandı.