Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis bugün bir araya geliyor. Liderlerin bugün, Ekonomi ile ilgili Çalışma Grubu’nun müzakerecilerin işbirliğinde hazırladığı konuları ele almasının beklendiği haber verildi.

Simerini haberi; “Çözüm Ekonomisi Masada… Akıncı ve Anastasiadis’in Yeni Görüşmesi… Yakınlaşmalar ve Anlaşmazlıklarla İlgili Meseleler de Masaya Yatırılacak… Anastasiadis Bugün Victoria Nuland’la da Görüşecek” başlığıyla manşete çekti.

Anastasiadis’in bugün öğleden sonra da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrupa-Asya konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’la görüşeceğini kaydeden gazete geçen günlerde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, NATO toplantısı çerçevesinde görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’ya Kıbrıs sorununu açtığını ve çözüm için Ankara’ya etkin baskı yapmasını istediğini hatırlattı.

Gazete Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın çözümün ekonomik sürdürülebilirliğiyle ilgili araştırmalarının eylül sonu-ekim başlarında tamamlanacağını hatırlattı.

Rum Yönetimi resmi kaynakları adres gösterilen haberde IMF ve Dünya Bankası hazırlık araştırmalarında, çözüm sonrası dönemde ekonominin uyumlu işleyebilmesi için KKTC ve Güney Kıbrıs vergi politikalarının uyumlaştırılması ve yatırım cezp etmek için teşvikler üzerinde durduğu kaydedildi, özetle şu detaylar verildi:

“Vergi oranlarının uyumlaştırılması:

Hedef, katma değer vergisi oranları arasındaki üç puan farkın ortadan kaldırılması. KDV özgür bölgelerde yüzde 19, işgal bölgelerinde yüzde 16’dır. Yetkililere göre bu şekilde devletin gelirlerini ve kuvvetini aşındırabilecek sapmalar sınırlandırılacak. Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın ekonomisinin, doğru temellerde ve AB üyeliği sıfatıyla işlemesi şartıyla,  uzun vadede federal devletin Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nı artıracağı değerlendiriliyor. IMF ve Dünya Bankası denizcilik, enerji, turizm ve eğitim hizmetleri gibi alanların Ada’nın, komşu ülkelere kıyasla nispi üstünlük sağlayabileceğine inanıyor. 

Hazırlık araştırmalarına göre, en azından çözümün ilk aşamasında, önemli ekonomik güçlükler olması bekleniyor. Özellikle de ekonomik reformları desteklemek için gerekli yapıları bulunmayan ve mekanizması daha çok Türkiye’nin ekonomik yardımlarını yönetmek üzerine kurulmuş işgal bölgelerinde.

Washington’daki teknik uzmanlar, işgal bölgelerinin bankacılık alanının derhal uyumlaştırılmasına ve muhtemelen sermayelerinin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğu görüşünde. IMF ve Dünya Bankası, çözümün ilk gününden itibaren para birimi olarak Euro’nun benimsenmesini şart görüyor,  Avrupa Merkez Bankası, Euro’nun benimsenmesinin 6 aylık bir süre içerisinde mümkün olduğunu düşünüyor.

Kamu Hizmetleri:

IMF uzmanları, federal devlet bütçesine külfet olmaması için merkezi devletin kamu hizmetinin, iki oluşturucu eyaletin kamu hizmetlerinden personel transferleriyle doldurulması gerektiğine işaret ediyor.

Çözümün Maliyeti:

IMF ve Dünya Bankası’nın, analizlerini tamamlamalarının ardından çözümün maliyeti konusunda somut bir rakam açıklamaları beklenmiyor ancak Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde izlenmesi gereken iyileştirme politikalarına dair öneri ve tavsiyelerde bulunacaklar. Dolayısıyla, Başkan Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Kasulidis’in önceki açıklamalarında söylediği gibi çözümün doğal gaz gelirlerinden finanse edilmesi meselesi siyasi karardır. Yine önceki haberlere göre çözüm maliyeti 25 milyar Euro’yu aşacak ve bu maliyetin krediler ve bağışçılar aracılığıyla karşılanması gerek.”

Fileleftheros, “Akılcılık ve Birleştirici Unsurlar Ekonomiye Yardımcı Olacak… IMF ve Dünya Bankası’ndan Hazırlık Tavsiyeleri” başlıklı haberinde liderlerin bugün ekonomi ve AB gündemiyle görüşeceğini, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Victoria Nuland’ın da bugün Ada’da olacağını yazdı.

Habere göre IMF ve Dünya Bankası uzmanları vergi politikası ve yatırım çekmek için teşvikler gibi ekonomik konuların birlikte ve koordineli yönetilmesinin, ekonominin ve çözüm sonrası ekonomik sürdürülebilirliğin şartı olduğuna dikkat çekerek “bir iç rekabetin ekonomiye ve iki tarafa zararlı etkileri olur” uyarısında bulundular.

Alithia “Kıbrıs Sorunu… Bugün ‘Ortak Ekonomimiz’ Masada” başlıklı manşet haberinde liderlerin bugünkü görüşmesine,  IMF ve Dünya Bankası’nın ilk bulguları bilgilerine geldiğine inanılan (çözümün ekonomik yönleriyle ilgili) Çalışma Grupları uzmanlarının da katılacağını yazdı.

Liderlerin daha önceki görüşmelerinde AB, Yönetim başlığından bazı konular, Mülkiyet meselelerini ele aldığını hatırlatan gazete ciddi anlaşmazlıkların varlığını koruduğu Mülkiyet dışında, görüşülen konularda önemli ilerleme açıklandığını, Toprak ve Güvenlik konularının da sona bırakıldığını kaydetti.

Anstasiadis’in “Mülkiyette ilerleme kaydedilebilmesi için Toprak’la bağlantılı görüşülmesi gerekir” sözü de hatırlatılan haberde 29 Temmuz’daki liderler görüşmesinde Toprak-Güvenlik ve Garantilerle ilgili görüş alış verişinde bulunacağı kaydedildi.