Simerini gazetesinin haberine göre, Tel Aviv ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin güçlü ve yakın olduğunu ifade eden Zadok, iki ülke arasındaki ilişkinin, herhangi başka bir ülke olan ilişkilere bağlı olmadığını savundu.

Gazeteye göre, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zadok, “Türkiye ile olan ilişkilerini yeniden sıcaklaştırmak istediklerini, ancak dediği gibi, bunun İsrail ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerle bir ilgisi olmadığını ve enerji de dahil olmak üzere, bütün meselelerin, bir araya geldikleri zaman iki ülke lideri tarafından ele alınmakta olduğunu” ifade etti.

Buna paralel olarak, 2015 yılının iki ülke arasındaki bir dizi ikili ilişkiye ve iki ülke arasındaki artmış işbirliğine damgasını vurduğunu dile getiren Zadok, 2015 yılının 100 bin İsraillinin “Kıbrıs’a” ziyaretiyle son bulacağını ve bunun iki yıl öncekinin 3 katı fazlası olduğunu belirtti.

“Kıbrıslı dostlarıyla, bu işbirliği, aralarındaki ilişki, ikili aynı zamanda üçlü diyalogun (İsrail, Kıbrıs, Yunanistan) artırılması için çalışmakta olduklarını” söyleyen Büyükelçi, kendisinin ise şu an önümüzdeki Ocak ayının sonunda İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında Rum kesiminde gerçekleştirilecek olan üçlü zirve görüşmesi için çalışmakta olduğunu kaydetti.

LİLLİKAS

Gazeteye göre, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında, Ocak ayı sonunda gerçekleştirilecek üçlü zirve görüşmesine atıfta bulundu ve bu görüşmelerin belirli hedef ve eylem planlarıyla son bulması gerektiğini ifade etti.

İsrail Hükümetinin isteğinin de bu yönde olduğunu dile getiren Lillikas, İsrail Büyükelçisini Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve “Türkiye’nin Kıbrıs sorununda bir çözüme varılmasına en büyük engeli teşkil eden uzlaşmaz tutumu konusunda bilgilendirdiğini” de iddia etti.

Kıbrıs sorununun çözümünün, bölgenin güvenliğine katkıda bulunması açısından ne kadar önemli olduğuna da işaret eden Lillikas, çözümün kalitesinin, açıkça bölgeyi etkileyeceğini de savundu.

Lillikas, enerji alanındaki ortak menfaatlerin, iki ülkenin de milli çıkarlarına hizmet edecek olan işbirliğini, bunun üzerine inşa edebilecekleri temeli oluşturması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde “İsrail’den Yeni Güvenceler”, Politis’te “(Türkiye ile ilişkilerin sıcaklaşması) Kıbrıs Aleyhine Olan Bir şey Değil”, Haravgi’de ise “Zadok: İsrail-Kıbrıs İlişkileri Bozulmayacak” başlıklarıyla yer aldı.