Doğu Akdeniz’i denetlemek ve AB’nin dış sınırlarının denetiminde yer almak deniz kuvvetini takviye etmek isteyen Rum Yönetimi’nin, Liman Polisi’ne 5 adet sürat botu satın almak için 2013’te başlattığı prosedürü, tamamlayamadığı bildirildi.

Politis “Liman Polisine 5 Sürat Botu Satın Alımı... Avrupa Fonundan 12 Milyon Euro’yu Atıyoruz” başlıklı haberinde sürat botlarının satın alım masraflarının yüzde 95’inin Avrupa Birliği Dış Sınırlar Fonu tarafından karşılanıyor olmasına karşın 2013’te başlayan prosedürün, ihale şartnamesindeki “tuhaflık” dolayısıyla tamamlanamadığını yazdı.

Habere göre satın alım işlemi 2015 ortalarına kadar tamamlanmazsa Rum Yönetimi, AB’nin bu amaç için sağladığı parayı kaybedecek ve satın alımın gerçekleşmesi halinde maliyeti tamamen Rum vergi yükümlülerine kalacak. Şu anda AB Dış Sınırlar Fonu’nun bu amaçla sağlamakta olduğu meblağın 12 milyon, Rum Yönetimi’nin koyduğu katkının ise 600 bin Euro olduğuna dikkat çekildi.

Rum Adalet Bakanlığı İhale Komisyonu’nun teknik alt komitenin, sürat botlarının motorlarıyla ilgili raporunu inceledikten (8 ve 15 Aralık 2014) sonra yarışma-ihalesini iptal ettiğini belirten gazeteye göre şartnamede, botların, kaptanın gerek duyması halinde farklı istikamete yönlendirebileceği, birbirinden bağımsız iki motoru olması şartı yer alıyor. Ancak botların geleneksel pervane sistemi değil hidro-itici (jet) sistemine sahip olması gerektiğine vurgu yapan gazete ihale kapsamında sürat botlarında aranan özellikleri şöyle sıraladı:

“Standartlara göre botların tamamen alüminyumdan imal edilmesi ve kıyıdan 150 deniz mili mesafeye kadar görev icra etme kabiliyetine sahip olması gerekiyor. Botların uzunluğu 15-16, genişliği de 4-5 metre olmalı ve 43 knot’a kadar sürat yapabilmeli. Seçilecek botun daha düşük sürat kapasiteli olduğu saptanırsa maliyet sözleşmesinden eksik her knot için 20 bin Euro çıkartılacak. Botların gece ve gündüz, hatta 26 kont rüzgarda görev yapabilmesi gerekiyor. Botların her birinde biri iki köprü (biri kapalı öteki açık), 4 yataklı iki kamara ve internetle uydu bağlantısına sahip olması gerekiyor.”