Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin dikkatini AB üyelik sürecine yoğunlaştırdığı bu dönemde, müzakere başlıklarının açılmasına karşılık Maraş’ın Rum tarafına verilmesi önerisi için Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras aracılığıyla zemin aradığı haber verildi.

Simerini “Maraş Paketi İçin Baskılar” başlıklı haberinde Rum tarafının, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmasını da içeren Maraş önerisini, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın aracılığında, yeniden perde önüne taşımakta olduğunu yazdı.

Habere göre Anastasiadis’le Malta’da görüşen Çipras, Rum yönetiminin Türkiye’ye; Maraş paket önerisi karşılığında Avrupa sürecine gerekli ivmeyi katacak olan; müzakere başlıklarını açmaya hazır olduğu mesajını verme görevini üstlendi.

Maraş paket önerisinin kabul edilmesinin, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının önemli konulardaki anlaşmazlıkları nedeniyle durgunlaşan müzakere prosedürünü yeniden canlandıracağına da işaret eden gazete, Anastasiadis’in paket önerisinin içeriğini şöyle aktardı:

“Mağusa Limanı’ndan direkt ihracat, Maraş’ın açılması ve yasal sakinlerine iadesi, Türk hava ve deniz limanlarının Kıbrıs uçak ve gemilerine açılması, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakere başlıklarının açılması.”

Gazete, Türk tarafının karşı önerisinin ise Mağusa Limanı aracılığıyla doğrudan ticaret, Ercan Havaalanı’nın işletilmesi, Maraş’ın açılması ve iadesi ve Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması şeklinde olduğunu kaydetti.

Habere göre Maraş önerisini kabul etmesi için Türkiye’ye baskı oyununa, şartlar el verirse, ABD ve AB’den büyük isimleri de katmak isteyen Anastasiadis, Türkiye’de seçim dönemi sona erdiğinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iç cepheden büyük tepki almadan böyle bir harekette bulunabileceği kanaatini taşıyor.

Gazete Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın garantilerle ilgili kesin tezleri dikkate alındığında Çipras’ın Ankara’ya, “bir Avrupa ülkesinde garanti sisteminin hiçbir şekilde devam edemeyeceği” tezini ileteceğini de yazdı.

Haftalık Mahi haberi “Başkan Anastasiadis Ankara’ya Mesaj Gönderiyor... Çipras Aracılığıyla Türkiye’nin Müdahiliyeti” başlığıyla aktardı.