Rum Milli Muhafız Ordusu’nun Mari’deki Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde tutulan mühimmatın 11 Temmuz 2011’de patlamasının 5. yıldönümünde, olayda hayatını kaybeden 13 kişinin yakınları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor.

Fileleftheros’a göre, 3 ailenin dava açması üzerine Başsavcı Kostas Kliridis’ten “eski Başkan Dimitris Hristofyas ve Albay G. Yeorgiadis’i de kapsayan iddianame ile cezai prosedürünün devamı kamu çıkarına hizmet etmez. Eldeki şahadet de davanın devamına gerekçe değil” görüşünü verdi ve AİHM seçeneği bu görüş nedeniyle gündeme geldi.

Patlamada hayatını kaybeden 13 kişiden birinin yakını olan Nikolas Yoannidis, patlamadan Hristofyas’ın ve Yeorgiadis’in sorumlu olduğunun Polis Poliviu’nun raporunda kesin dille ifade edildiğini hatırlattı. Yoannidis, Rum mahkemelerinin Hristofyas ve Yeorgiadis’i yargı önüne çıkarmak için Poliviu’nun raporunu yeterince incelemediğini söyledi.

Gazeteye göre Yoannidis, “Önümüze ne kadar engel koyarlarsa koysunlar mücadelemize devam edeceğiz. 13 kişinin ölümü, sorumluları hakkında cezai işlem yapılmadan geçiştirilemez” ifadesini kullandı.

Başsavcı Kostas Kliridis ise, patlamada yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaştığını söyledi, AİHM’e başvurma kararlarıyla ilgili yorum yapmayacağını kaydetti.

Gazete, patlamanın yıldönümü dolayısıyla ölenler için dün dini tören düzenlendiğini, bugün de Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde Başkan Nikos Anastasiadis’in de katılacağı resmi anma töreni yapılacağını ekledi.

Rum yönetimi, Monchegorsk isimli Rum bandıralı Rus gemisinin İran’dan alıp Rusya’ya götürdüğü patlayıcı ve mühimmat dolu konteynırlara Şubat 2009’da el koymuş, muhafaza etmek için Evangelos Florakis Deniz Üssü’ne nakletmişti. Güneş altında tutulan mühimmat 11 Temmuz 2011 sabahı infilak etmiş, patlamada 13 kişi ölmüş, üs yakınlarındaki elektrik santralı da ağır tahribata uğramıştı.