Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Larnaka Belediyesi’ne bir mektup göndererek, şeffaflık ilkesi temelinde, Makenzi (Mckenzie) sahilindeki binaların veya yapıların yasal kullanımı ve idaresine ilişkin olarak ayrıntılı bir rapor istediği belirtildi.

Alithia gazetesi, söz konusu mektubun, ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Kıbrıs Türk Malları Vasiliği nedeniyle, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, talimatıyla, Larnaka Belediye Meclisi’ne gönderildiğini yazdı.

Habere göre mektupta, Makenzi sahilinde bulunan, kamu ve devlet alanları da olmak üzere binalar, yapılar, arsalara ilişkin ayrıntılı bir rapor hazırlanması, rapora, hukuka uygun olmayan faaliyetlerin de kaydedilmesi istendi.

Gazete Larnaka Belediyesi’ne geçmişte de benzer bir mektubun gönderildiğini ancak tatmin edici yanıtların verilmediğini anımsattı.  

Öte yandan Politis gazetesi Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Sayıştayın ortaya koyduğu ciddi illegallikler nedeniyle Larnaka Belediyesi’nden izahat istediğini yazdı.

Habere göre Sayıştay raporunda, sorunun, Makenzi sahilinde 14 parsele ayrılan, daha sonra göçmen olan hak sahiplerine verilerek içerisine eğlence merkezleri (lokanta v.b) inşa edildiği Kıbrıs Türk arazisiyle alakalı olduğunu belirtti.

Bu binalardan bazılarının, hak sahibi olmayan üçüncü kişilere keyfi olarak yüksek meblağlara kiralandığına dikkati çeken Sayıştay, söz konusu binaların ilk kiracıları tarafından kullanılması gerektiğini de vurguladı.