Simerini “Hem Birlikte Hem Tek Başlarına... Merkez Türk Tehditlerini Göğüslemek İçin Harekete Geçiyor” başlıklı haberinde EURO.KO, Vatandaşlar İttifakı ve EDEK’in Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin “Türk saldırganlığının göğüslenmesi” hedefiyle Merkez güçlerin ortaklaşa dinamik hareketlilik göstermesi davetine olumlu cevap verdiğini, ancak bu partilerin kendi ayrı etkinliklerini de düzenlemekte olduklarını yazdı.

Gazeteye göre EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, partisinin Ekologlar tarafından önerilenlerin pratiğe dökülmesi için gerek Ekologlarla gerek diğer siyasi güçlerle açık diyaloğa girmeye hazır olduğunu belirtti. Şilluris ayrıca partisinin 3 Aralık’ta Limasol’da “Türkiye’nin Kıbrıs MEB’indeki korsan faaliyetleri” konulu panel düzenleyeceğini belirterek panele Ekologları’ı da davet etti.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da, Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis’e 3 Kasım tarihinde, Şilluris’inkine benzer bir cevap mektubu gönderdi. Lillikas Vatandaşlar İttifakı’nın “Türkiye’nin Kıbrıs MEB’ini istilası ve vatandaşların bilgilendirilip harekete geçmesi gerektiği” konulu bir dizi etkinlik planladığını bildirdi. Bu etkinliklerden ilkinin 29 Ekim’de Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirildiğini belirten Lillikas benzer etkinliklerin diğer kentlerde de düzenleneceğini kaydetti.

EDEK’in Ekologlar’ın davetine cevabının olumlu olacağı, iki partinin kısa süre önce yaptığı Sağlık Sistemi ile ilgili görüşmesinden de anlaşıldığına dikkat çekilirken, Ekologlar’ın DİKO’dan da olumlu cevap almayı beklediği belirtiliyor.

Habere göre Ekologlar ve Çevreciler hareketi merkez partiler olarak anılan DİKO, EDEK, EURO.KO ve Vatandaşlar İttifakı’na 31 Ekim tarihli birer mektup göndererek Türkiye’nin faaliyetlerine karşı halkın ve siyasi partilerin dinamik harekete geçirilmesi çağrısında bulundu. “Yeni Türk istilasına karşı tüm-halk hareketliliği şarttır” iddiasında bulunulan mektupta 5 merkez parti tarafından Güney Kıbrıs genelinde geniş çaplı siyasi halk mitingleri düzenlenmesi, “MEB ve Kıbrıs sorununda yeni bir strateji belirlenmesi gereği” konularında