Simerini gazetesi yukarıdaki başlıklarla manşetten yayımladığı haberinde, Zohr yatağının jeolojik yapısıyla ilgili olarak, buradaki doğal gaz yatağının, Rumların tek yanlı ilan ettiği MEB içerisine girmemesine rağmen, petrol yatağının MEB’in içerisinde yer alabileceğini haber verdi.

Gazete, “Nikos Ligeros” ve “İlia Konofago” isimli uzmanlar tarafından yayımlanan, ENI şirketine ait üç resmi haritadan da ortaya çıktığı üzere, Zohr yatağının neredeyse tamamen Mısır MEB’i içerisinde bulunmasına rağmen, jeolojik yapısının 6’da birinin Rumların ilan ettiği MEB içerisine de uzandığını izah etti.

Bahse konu haritaların, doğal gaz yatağının çok aşağısında olmak üzere, bir petrol yatağı var olduğunu gösterdiğini ve bunun yarısının Rumların ilan ettiği MEB içerisinde bulunduğunu yazan gazete, bundan ötürü, gelecekte petrol çıkarılması halinde, Rum Yönetiminin bunun yüzde 50’sinden faydalanacağını belirtti.

Gazete “MEB’de Petrol İkramiyesi (Jackpot)” başlığıyla iç sayfadan geniş bir şekilde yer verdiği haberinde ise, bahse konu iki uzmanın, ENI şirketinin hali hazırda, Zohr yatağıyla ilgili ikinci sondajı seneye yapmayı öngördüğünü belirtti.

Öte yandan haberde, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, Mısır ile olan üçlü işbirliği aracılığıyla, hem Doğu Akdeniz bölgesi, hem de AB’de dinamik bir rol oynayabileceklerini ekledi.

“HİDROKARBON FONU KURULMASI HIZLANDIRILIYOR”

Fileleftheros gazetesi ise “Hidrokarbon Fonu Kurulması Hızlandırılıyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetiminde bir hidrokarbon fonu kurulmasını öngören yasa tasarısının, yasal olarak incelenmek üzere Rum Başsavcısı Kostas Kliridis’in önünde bulunduğu haber verildi.

Gazete, Rum Maliye Bakanlığı’nın 17 Eylül tarihli “gizli” mektubunda Rum Meclisini, yasa tasarısının sahip olduğu ulusal önem, aynı zamanda memorandum yükümlülüğü olmasından da ötürü, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ve kısa zaman içerisinde Meclis’te de oylanması için, Rum Başsavcısından, bunu öncelikli olarak incelemesinin talep edildiği konusunda bilgilendirdiğini aktardı.