KKTC ile Rum kesimindeki mobil telefon şebekelerinin birleşmesi konusunun yasal engele takıldığı ve meselenin çözülmesi amacıyla, artık üst düzey bir siyasi aşamaya havale edileceği haber verildi.

Fileleftheros ve Haravgi gazetelerinde yer alan ve Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) konu hakkında edindiği bilgilere dayandırılan haberde, konunun geçtiğimiz hafta “girişimcilik, ekonomik ve ticari konularla ilgili iki toplumlu teknik komite” toplantısında görüşüldüğü ve meselenin artık Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önüne getirileceği ifade edildi.

Gazete, konu hakkında bilgisi olan bir kaynağın Rum Haber Ajansı’na aktardığı bilgilere dayanarak, konu hakkındaki yasal engelin Rum Yönetimi’nin AB ile olan uyum mevzuatından kaynaklanmakta olduğunu, bu mevzuatın “işgal altındaki bölgelerdeki mobil iletişim ağları gibi, denetim altında olmayan bir kurumla işbirliğine izin vermediğini” yazdı.

KKTC’deki mobil iletişim şirketlerinin, herhangi bir tanınmış kurum tarafından denetlenmediklerini yazan gazete, “aynı kaynağa” dayanarak, bunun artık Teknik Komite’nin konusu olmadığını ve artık yasal bir meseleden ibaret olduğunu ifade etti.

Bu meseleye artık başka bir tür çözüm bulunması gerektiğini kaydeden gazete, mevcut şartlar altında, Teknik Komite’nin bu meseleyle ilgili başka bir görüşme yapmasının beklenmediğini belirtti.

Rum kesiminin, alternatif olarak, cep telefonlarına kendi servis sağlayıcısını seçme imkânına sahip olan sim kartlar yerleştirilmesini önerdiğini ve bu teknolojinin hali hazırda Rum kesimindeki şirketler tarafından uygulanmakta olduğunu kaydeden gazete, ancak Kıbrıs Türk tarafının bunu kabul etmediğini, çünkü bunun güven inşa edilmesi çerçevesine dahil olmadığını söylediği iddiasında bulundu.