Güney Kıbrıs ile İsrail, ortak faaliyetler sırasında bir ülkenin personelinin öteki ülke topraklarında varlık gösterme statüsüyle ilgili bir anlaşma imzaladı. Rum basını bu anlaşmayla İsrail gizli servisi Mossad ajanlarının Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) karşı casusluktan tutuklanma döneminin geride kaldığına, iki ülkenin askeri ve savunma işbirliklerini güçlendirmekte olduğuna dikkat çekti.

Politis “Stratejik İşbirliği… Kıbrıs ve İsrail Savunma-Askeri İlişkilerini Güçlendiriyor” başlıklı haberinde İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalom’un Güney Kıbrıs’a dün ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğini yazdı.

ASKERİ TATBİKATLAR…

Güney Kıbrıs ve İsrail’in, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki dalgalanma ve doğal gaz yatakları nedeniyle askeri ve savunma da dâhil bütün alanlardaki işbirliklerini güçlendirme ihtiyacı hasıl olduğu belirtilen haberde son dönemde iki tarafın silahlı kuvvetleri arasında; eğitim ve savunma sistemlerinin etkinliğinin sınandığı birçok ortak tatbikat yapıldığı hatırlatıldı.

Gazete İsrail savaş uçaklarının, Güney Kıbrıs’ın elindeki Rus yapımı “BUK” ve “TOR M1” füzelerini test edebildiğini, RMMO’nun da elindeki bu hava savunma sistemlerini, Türk Hava Kuvvetleri’nin de sahip olduğu aynı tür uçaklara karşı test edebildiğine dikkat çekti.

RUMLARA SİBER-SAVUNMA EĞİTİMİ

Habere göre Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis İsrail’le işbirliklerini, personel eğitimi ve özellikle İsrail’in dünyadaki öncül ülkelerden biri olduğu siber-savunma alanında pratik adımlar atarak daha da derinleştirmeye karar verdiklerini söyledi. “İşbirliğimiz milli stratejik taleplerimize hizmet ediyor” diyen Fokaidis bu işbirliğinin herhangi başka bir devlet aleyhine olmadığını savundu.

“Kıbrıs’la askeri ilişkimiz Yunanistan bağlamında da genişliyor” diyen İsrail Savunma Bakanı Yalom ise Rum ve İsrail savunma bakanlıkları, silahlı kuvvetleri ve gizli servisleri arasındaki ilişkilerin uzun vadeli, verimli ve önemli olduğuna dikkat çekti.

“İRAN ELÇİLERİYLE ORTA DOĞU’DAKİ İSTİKRARI BOZMAYA ÇALIŞIYOR”

Gazete Yalom’un, konuşmasının birçok bölümünde iki ülkenin ortak çıkarlarına vurgu yaptığına dikkat çekerek “Ülkelerimiz Batılıdır ve özellikle İran tarafından finanse edilen terör örgütlerinin tehdidi altındadır. İran, finanse ettiği, eğitip donattığı elçilerini kullanarak Orta Doğu’ ve ötesindeki istikrarı bozmaya çalışıyor” iddiasında da bulundu” ifadelerini kullandığını yazdı.

Fokaidis’in, Yalom’un bu değerlendirmelerine mesafeli durduğuna ve Güney Kıbrıs’ın iyi ilişki içerisinde olduğu Arap ülkelerinden hiçbirinin adını kullanmamaya özen gösterdiğine dikkat çeken gazete “Çünkü Lefkoşa İsrail’in diğer ülkelerle ihtilafının parçası olmak istemiyor” vurgusunu yaptı.

Haberde Rum Savunma Bakanı’nın İsrailli mevkidaşına Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ın terörle mücadeleyle ilgili çabaları hakkında bilgi verdi, Yalom’un ise “Hizbullah ve İran’ın Ada’da bir terör altyapısı oluşturma çabalarına karşı büyük bir profesyonellik gösterdiğini”  söyleyerek Rum güvenlik makamlarını övdüğü kaydedildi.

Alithia haberi “Savunma-Güvenlik İşbirliği Anlaşması… Kıbrıs-İsrail İşbirliğini Güçlendiriyor” başlığıyla verdi ve iki ülkenin, ortak askeri tatbikatlardan sonra dün RMMO komutanlığında imzalanan anlaşmanın savunma ve güvenlik alanındaki işbirliklerini daha da geliştirdiğine işaret etti.

GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN “GERÇEK VE İYİ DOST”

Habere göre, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ı “gerçek dost” diye niteleyen Yalom “Ziyaretim, ülkelerimiz arasındaki güçlü ilişkinin göstergesidir.  Bu ilişkimizi, milli çıkarlarımızın ve bütün bölgenin iyiliği için daha da güçlü yapmalıyız” dedi, özetle şunları ekledi:

“Bu nedenle imzaladığımız bu anlaşma, diğer bir dostumuz, Yunanistan ile güçlü ilişkimize paralel,  ülkelerimiz arasındaki stratejik işbirliğinde yeni bir pratik adımdır. İmzaladığımız anlaşma ülkelerimiz için hayati öneme sahiptir ve ülkelerimiz arasındaki bağları kuvvetlendirir.”

MERKEZİ CEZAEVİ AVLUSUNDAKİ EOKA’CI MEZARLARINI ZİYARET

Simerini haberi “Stratejik İşbirliği Adımı… Kıbrıs ve İsrail’den Kuvvetlerin Karşılıklı Bulunma (varlık) Olanağı Artık Kurumsallaştı” başlığıyla verdi ve Yalom’un Lefkoşa’nın Rum kesimindeki “Korgeneral Vasilios Kapotas” Kışlası’nı ziyaret ederek kışlada dikilen Güney Kıbrıs-İsrail dostluk anıtının açılışını yaptığını, ayrıca Rum Merkezi Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarlarını ziyaret ederek çelenk koyduğunu yazdı.

Fileleftheros “Hayati Öneme Sahip Savunma ve Güvenlik Anlaşması” başlıklı haberinde İsrail Savunma Bakanı Yalom’un Güney Kıbrıs’a ilk resmi ziyaretinde askeri törenle karşılandığını ve Fokaidis’le RMMO komutanlığındaki ofisinde görüştüğünü yazdı.

Habere göre, iki bakan güvenlik bağlamında Doğu Akdeniz bölgesindeki gelişmeleri, deniz ve enerji güvenliği konularını ele aldı ve Rum ve İsrailli personelin anlaşmaya taraf ülke toprakları içerisindeki mevcudiyetinin statüsünü düzenleyen Kuvvetlerin Statüsü ile ilgili işbirliği anlaşmasına imza attı.

Aynı gazete birinci sayfasında yer verdiği fotoğraf destekli haberinde ise İsrail devletini kurmak hayaliyle Filistin’e gitmek isteyen 52 bin Yahudi’nin İngilizler tarafından yerleştirildiği (1946-49’da İngiliz Askeri Hastanesi olan) “Korgeneral Vasiliu Kapota Kışlası”nda doğan 2 bin 200 çocuk için anıt dikildiğini yazdı.

Gazete Yalom tarafından yapılan açılışta, 1948’de orada doğan Zehavit Blumenfeld’in (68) de hazır bulunduğunu kaydetti.