Rum tarafının mülkiyette ilk söz hakkının mal sahibine ait olması gerektiği tezinde ısrar ettiği, Türk tarafının ise itirazları etmesi nedeniyle mülkiyete çerçeve getirecek kriterlerin hiyerarşiye sokulmasının çok zorlaştığı haber verildi.

Fileleftheros, “Formül Karanlıkta... Mülkiyet Kriterlerine Türk İtirazları” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün mülkiyet kriterleri ve ekonomi konularını ele aldığını belirtti.

Haberde, mülkiyet konusunda Türk tezlerinin benimsenmesi halinde bugünkü kullanıcının ilk mülk üzerindeki ilk söz hakkını elde edeceği; anlaşmazlık durumunda ise çözümden sonra kurulacak Mülkiyet Komitesi’ne gidilmek zorunda kalınacağı vurgusu yapıldı. Rum tarafının ilk söz hakkını mal sahibinde olması tezinde ısrar ettiği, bazı somut kriter önerileri çözüm sonrasında uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri önerdiği belirtildi.

Ekonomi başlığında, merkezi hükümet uhdesi altında güçlü bir ekonomi murat edildiğine dikkat çekilen haberde, “ekonomi konularında bir eyaletin öteki aleyhine rekabetçi olmaması hedefleniyor” vurgusu yapıldı.

Gazete, “Şu ana kadar tarafların toprakta bir anlaşmaya doğru gitmekte olduklarına dair güvenilir sonuca varılacak bir şey ortaya çıkmadı. Her iki tarafın da verdiği mesaj, mülkiyette bir sonuca varılması için henüz erken olduğudur. Hükümet sözcüsü dün de, tarafların henüz kriterleri görüşme aşamasında olduklarında ısrar etti” ifadesini kullandı.