Rum siyasi partilerin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü” konusundaki tartışmalara devam ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, siyasilerin yaptıkları açıklamalara yer verdiler.

Habere göre DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu yaptığı açıklamada, Hükümet tarafından, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ve devam etmesi” gibi önemli bir konuda, halkın yanıltılması çabasının bulunduğundan bahsetti.

Erotokritu, Rum Yönetimi Başkanı’nın ardından şimdi de Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in, 2014 Ortak Açıklaması’nın “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünden” bahsettiğini savunduğunu ancak Ortak Açıklama’da hiçbir yerde “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nden söz edilmediğini ifade etti.

EDEK yaptığı açıklamada, “eğer hükümet, partilerin, kamuoyu önündeki, Anastasiadis’in Rum halkından sakladıklarına ilişkin söylediklerinin, gerçekleri yansıtmadığını düşünüyorsa, partileri,  Ulusal Konsey tutanakları ya da Rum tarafının müzakerelerde sunduğu belgelerle yalanlasın” şeklinde ifade kullandı.

Rum Vatandaşlar İttifakı, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dağılmasına ilişkin Türk söylemlerinin ve Rum partilerin cevap nitelikli açıklamalarının sona ermesi için, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı ile yapacağı bir sonraki görüşmede, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ve devam etmesine” ilişkin net bir yazılı ifade talep etmesi gerektiğini savundu.

HRİSTODULİDİS

Simerini gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün bir açıklama yaparak, partilerin eleştirilerine yanıt verdi.

Hristodulidis, hükümetin,  “Milletvekilliği seçimleri nedeniyle bazı kişilerin, hemen hemen her gün, hükümete ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e,  partisel ve başka maksatlar için eleştiride bulunması gerekliliğini” algıladığını belirtti.

Bu tür eleştirilerin, seçimler yaklaştıkça yoğunlaşmasını beklediklerini ifade eden Hristodulidis, hükümetin, böylesi bir siyasi yaklaşımın, taraftarı olmadığını, bunun, söz konusu olmadığını belirterek, hükümetin ayrıca, Kıbrıs Türk tarafı ile müzakere halinde olunan Kıbrıs sorununun başlıkları için kendi aralarında kamu oyu önünde müzakere etmeye de sürüklenmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Hristodulidis, hükümetin ayrıca “Kıbrıs sorunu belgelerinin, mecliste temsili bulunan tüm partilerin, istedikleri kadar incelemesi için, partilerin emrine amade olduğunu, Anastasiadis’in talimatıyla, müzakereci Andreas Mavroyannis’in, parti organlarını ve üyelerini bilgilendirme konusunda  da partilerin emrine amade olduğu” şeklindeki unsurları yinelemek istediğini de belirtti.

MÜZAKERECİLER YARIN VE CUMA GÜNÜ GÖRÜŞECEK

Simerini gazetesine göre, Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, çarşamba ve cuma günü bir araya gelecek.

Gazete, müzakereciler arasındaki açık bir gündeme sahip dünkü görüşmenin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü konusundaki Türk tarafının açıklamaları ve faaliyetlerine karşın, çok iyi bir ortamda geçtiğini” belirtti.