Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, çok sayıda şirketin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki (MEB) hidrokarbon yatakları için çıkarılacak yeni ruhsatlara ilgi gösterdiğini açıklamasının ardından, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, “çıkılacak olan 3’üncü bir tur ruhsat ihalesinin, bu aşamada kimseye fayda etmeyeceği” şeklindeki söylemine, EVRO.KO ve Çevrecilerin tepki gösterdiği haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, Neofitu geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rum hükümetinin bütün olasılıkları gözden geçirmesinin doğru olduğunu söyledi, ancak sözlerinin devamında da, Rum MEB’indeki parseller için çıkılacak 3’üncü bir tur ruhsat ihalesinin, bu aşamada kimseye faydası olmayacağını belirtti.

Gazete, Neofitu’nun, “acele edip, MEB’deki bütün parseller için ruhsat verilmesi konusunda bir sebep görmediğini” aktardı.

EVRO.KO VE ÇEVRECİLER’DEN TEPKİ

Alithia gazetesinde yer alan haberde ise, EVRO.KO ile Rum Çevreciler ve Ekologların, Neofitu’nun, Rum MEB’indeki yeni bir tur ruhsat çıkarma ihalesi konusundaki sözlerine tepki gösterdikleri haber verildi.

Gazeteye göre, EVRO.KO partisi, konuyla ilgili açıklamasında, “3’üncü bir tur ruhsat ihalesine çıkılmasının gereksiz olduğuna işaret eden seslerin, Türkiye’yi tahrik ettiklerinden dolayı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji planlamalarının dondurulmasını destekleyen seslerle aynı olduğunu” savundu.

EVRO.KO “bu seslerin Rum hükümeti tarafından görmezden gelinmesi gerektiğini” ekledi.

Habere göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de açıklamasında, DİSİ Başkanı Neofitu’nun görüşüyle hem fikir olmadığını belirtti ve “şu an Rum MEB’inde yeni bir tur ruhsat ihalesine ihtiyaçları olduğunu” belirtti.

Gazeteye göre Çevreciler, Neofitu’nun “yalnızca Türkleri memnun edebilecek tezlerle görüş belirttiğini” ekledi.