Dayanışma Hareketi milletvekili (EVRO.KO eski Başkanı) Dimitris Şilluris’in 12’inci Rum Meclis Başkanı olduğu belirtildi.

Meclis başkanlığı için dün yapılan oylamada Dimitris Şilluris, 3’üncü turda, DİSİ’den 18, Dayanışma Hareketi’nden 3, toplamda aldığı 21 oyla meclis başkanlığına seçildi.

Rum basını, Rum Meclis başkanlığı için dün yapılan kulislere ve oylamaya geniş bir şekilde yer verirken, Şilluris’in, DİSİ’nin desteğini aldığını, bunun arkasında da Rum Başkanlığı’nın bulunduğuna işaret ettiler.

Fileleftheros gazetesi “Şilluris Başkanlık Aracılığıyla- Anlaşmaya Dün Sabah ‘Tepede’ Hükümet-DİSİ Arasında Toplantıda Varıldı-Şilluris DİSİ’nin Kutsamasıyla” başlıklarıyla aktardı.

Gazete son günlerdeki perde gerisi görüşmelerin, Rum Başkanlık binasında, Başkan Nikos Anastasiadis, DİSİ’li bakanların, Yürütme Bürosu üyelerinin katıldığı toplantıyla zirveye ulaştığını yazdı.

Rum Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı neticesinde tüm olguların analiz edildiğini ve meclis başkanlığına Dimitris Şilluris’in seçilmesi yönünde karar üretildiğini yazan gazete, Rum Başkanlığı’nın, Marinos Sizopulos’un, Ulusal Konsey belgelerini sızdırması nedeniyle, Rum Yönetimi’nin ikinci makamına seçilmesini istememesinin, tüm görüntüyü belirlediğini belirtti.

Gazete toplantı çerçevesinde parti başkanlarının meclis başkanlığı adaylıklarından kaçınılması için AKEL’den Adamos Adamıu, DİSİ’den Stellas Kiriakidu ve DİKO’dan Angelos Votsis gibi isimlerin de gündeme getirildiğini yazdı.

Meclis başkanlığı seçimleri için 3 tur oylama yapıldığını belirten gazete, ilk tur oylamada Dayanışma Hareketi milletvekili Dimitris Şilluris 3, Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis 2, EDEK Başkanı  Marinos Sizopulos 15, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu 16, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun 18 oy aldığını, ikinci tur oylamada da aynı sonucun çıktığını yazdı.

Habere göre 3’üncü tur oylama öncesinde DİSİ ara talebinde bulunurken oturuma 20 dakika ara verildi.

3’üncü tur oylamada ise şu sonuçlar ortaya çıktı: “Yorgos Perdikis 2(Çevreciler), Dimitris Şilluris 21 (DİSİ 18, Dayanışma Hareketi 3), Marinos Sizopulos 17 (DİKO 9, EDEK 3, Vatandaşlar İttifakı 3, Çevreciler 2), Andros Kiprianu 16 (AKEL) ve Averof Neofitu 18 (DİSİ)”.

Gazete ELAM’ın, ise net bir tutum sergileyerek adaylardan hiçbirine destek vermediğini belirtti.

NEOFİTU ŞİLLURİS’İN DESTEKLENMESİNE SON ANA KADAR KARŞI ÇIKTI

Politis gazetesi, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, son ana kadar Dimitris Şilluris’in meclis başkanlığına seçilmesine karşı çıktığını yazdı.

Neofitu’nun, Rum Başkanlığı’nın teşviklerine karşın, AKEL ile işbirliği olasılığını araştırdığını yazan gazete, Neofitu’nun geniş kabul gören bir adayın desteklenmesini önerdiğini belirtti.

Habere göre Neofitu, mecliste verilen arada, meclis grup üyelerine “çözüme neden olacak gelişmeler görseydim Andros Kiprianu’yu destekleyecektim ancak ileriki zaman diliminde çözüme neden olacak böyle gelişmelerin olacağı görülmüyor” şeklinde konuşma yaptı. 

AKEL’DEN ELEŞTİRİ

Fileleftheros gazetesine göre, AKEL yaptığı açıklamada, Dimitris Şilluris’in meclis başkanlığına seçilmesini “Kıbrıs sorununu rengine” bağladı.

AKEL açıklamasında ayrıca, Adamos Adamu’nun DİSİ tarafından meclis başkanlığı adaylığına önerildiği şeklindeki bilgileri yalanlayarak, bunun DİSİ tarafından, Şilluris’in desteklenmesinin mazur gösterilmesi için yapıldığını savundu.

AKEL, DİSİ’nin ne kadar çaba gösterse de, Kıbrıs sorunun çözümünü için Kıbrıs Rum tarafının tutumuna karşı olan bir siyasetçiyi neden desteklediğini halka açıklayamayacağını da belirtti.  

DAYANIŞMA HAREKETİ’NDEN AÇIKLAMA

Fileleftheros gazetesine göre Rum Dayanışma Hareketi bir açıklama yaparak meclis başkanlığı için DİSİ ile herhangi bir uzlaşma yapılmadığını belirtti.

Dayanışma Hareketi, parti olarak kendilerinin eski partisel taktiklerden uzak olduklarını ifade etti.

ŞİLLURİS

Fileleftheros gazetesi Dimitris Şilluris seçilmesinin ardından Meclis Başkanlığı kürsüsüne çıkarken, konuşma yapmayacağını halktan, söz değil çalışma dönemi olduğuna dair mesajlar aldıklarını ifade etti.

Şilluris, ayrıca daha etkili bir parlamento ve ilişkilerin iyileştirilmesi için herkesin uzlaşma çerçevesinde çalışması gerektiğinden de bahsetti.

Habere göre seçilmesinin ardından tüm siyasi parti başkanları Dimitris Şilluris’i tebrik etti.

Rum Yönetimim Başkanı Nikos Anastasiadis de bir mesaj yayımlayarak Dimitris Şilluris’i tebrik etti.

Alithia gazetesine göre 1953 yılında Potamya (Dereliköy) köyünde doğan Dimitris Şilluris, inşaat mühendisi.

1991’de siyasi yaşamına başlayan Şilluris, sırasıyla DİSİ, bağımsız, EVRO.KO ve son olarak da Dayanışma Hareketi milletvekili oldu.

ŞİLLURİS’İN SEÇİLMESİNE İLİŞKİN DİĞER GAZETE BAŞLIKLARI

Dimitris Şilluris’in meclis başkanlığına seçilmesine ilişkin diğer gazete başlıkları ise şöyle yer aldı:

Alithia: “DİSİ’nin Desteğiyle Başkan-12’inci Meclis Başkanı Dimitris Şilluris”

Simerini: “Anastasiadis’in Kutsamasıyla Şilluris Başkan-Son Ana Kadar Perde Gerisi Hareketli”

Haravgi: “Kıbrıs Sorununu Kurban Ettiler-Pazarlıklar Hakim Oldu”

Politis: “Dayanışma Olmaksızın Şİlluris’e Oy Verdiler-DİSİ Nihayetinde Başkanlığın Çizgisinde Hareket Etti”