Simerini gazetesine göre katıldığı bir programda konuşan Kasinis, Beyaz Saray’ın Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde terminal oluşturulmasını istemediğini savunarak, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkan Yardımcılığı’ndan istifa etmesinin sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Terminalin, birinci hedefleri olması gerektiği üzerinde duran Kasinis, bunun Güney Kıbrıs’ın bölgedeki jeopolitik ve stratejik önemine vurgu yapacağını belirtti.

Hükümetin, ABD’den terminal hedefiyle ilerlememesi ve iki terminalin korunması için Mısır’a boru hattı oluşturulması talimatı aldığını öne süren Kasinis, ABD’nin neden böyle bir şeyi istediği sorusuna karşılık, Mısır’ın batının etkisinde olduğunu göstermek istediği değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır işbirliğine de değinen Kasinis, bunun olumlu bir gelişme olduğunu, bu şekilde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de dışarıda bırakılmış olacağını söyledi.

NOBLE DOĞALGAZ SATIŞI KONUSUNDA MISIR HÜKÜMET YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞÜYOR

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içersinde Afrodit yatağında hak sahibi olan Noble Energy ve Avner’in ortaklarının son haftalarda Güney Kıbrıs rezervinden doğalgaz satışıyla ilgili Mısır Hükümet yetkilileriyle müzakerelerde bulunmakta olduğu yazdı.

Gazete “Calcalist” internet sitesinde çıkan bir habere dayanarak, yılda yaklaşık yarım ya da bir milyar dolara karşılık 2-4 milyar metre küp doğalgaz satışıyla ilgili bir alışverişten söz edildiğini aktardı.

Gazete ayrıca haberde Afrodit alanının Güney Kıbrıs’ta kanıtlanmış tek rezerv olduğu ve Noble Energy (yüzde 70) ile Delek (yüzde 30, Delek Drilling ve Avner arasında eşit dağılım ) tarafından yönetildiği bilgisinin de paylaşıldığını da kaydetti.