Güney Kıbrıs’taki muhalefet partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hükümetin üç yıllık icraatlarını anlattığı basın toplantısını, seçim maksatlı olarak addedip,
eleştirdiği belirtildi.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, tepkileri yanıtında, geçmiş ile şimdiki durumun kıyaslanmasıyla, kanıtlara dayanan ifadelerin, tek başına gerçeği teşkil ettiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e eleştirilerde bulunan muhalefet partilerin açıklamalarına geniş bir şekilde yer verdi.

Habere göre, AKEL, Anastasiadis’i, parti başkanı olarak DİSİ’nin seçim kampanyasına katılmakla suçladı.

AKEL adına açıklama yapan Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Rum Yönetimi Başkanı olarak çözümler üretmek yerine, sorumluluğunu kabul etmeyip, geçmiştekileri suçlayarak “alışılagelmiş” şeyleri tekrarladığını söyledi.

DİSİ ise yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in açıklamalarına destek vererek, Anastasiadis’in sadece değerlendirme yapmadığını yarıca geleceğe ilişkin stratejisini de sunduğunu belirtti. DİSİ, Anastasiadis’in görevi aldığı ilk yıldan itibaren, çöküş altında olan devleti kurtarmayı başardıklarını ifade etti.

DİKO ise Anastasiadis’in, sunduklarından çok daha farklı olduğunu savundu.

EDEK de milletvekilliği seçimleri ışığında gerçeklerin saklanması çabasından bahsetti. EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, hükümetin, kritik milletvekilliği seçimlerinden önce, ekonomi alanında olası başarıları sunması şeklindeki çabasının anlaşılmakta olduğunu belirterek, gerçeğin başka olduğunu söyledi.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkan Vekili Stelyos Amerikanos, Anastasiadis’in memorandumdan çıkışa ilişkin ifadesini anekdot olarak nitelendirdi. Amerikanos, Anastasiadis’in, halkın yaşam düzeyinin iyileştirilmesi sonuçlarıyla alakası olmayan bir dizi rakamları sıraladığını belirtti.

Çevreciler ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis  de açıklamasında Anasastasiadis’in seçim müdahalesini isabetsiz ve kabul görmemiş olarak nitelendirdi.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, Anastasiadis’in basın toplantısının, gerçek ekonomi bileşkelerini doğru şekilde analiz etmesinin mümkün olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

HRİSTODULİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise bir açıklama yaparak tepkilere yanıt verdi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in, ele almaya çağrıldığı durum ile bugünkü durumun kıyaslanmasıyla,  kanıtlara dayanan ifadelerinin, tek başına gerçeği teşkil ettiğini söyledi.

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz Perşembe günü düzenlediği basın toplantısı sırasında söylemiş olduğu “Kıbrıs sorunun çözümüyle yeni bir memoranduma girilmesinin mümkün olmadığı” şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak, “Anastasiadis, olası bir çözümle yeni bir memoranduma girileceğini söyleseydi, hem kamuoyunun, hem de halkın tepkisine neden olacağının bilincindeydi” ifadesini kullandı.

Gazete, Anastasiadis’in, Davos zirvesi kapsamında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da hazır bulunduğu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile yaptığı görüşmede, Ban’a sunduğu ve okuduğu mektupta, “çözüm ekonomisinin desteklenmesi için gerekli olacak kredilerin garanti altına alınacağı, bir fon” kurulmasından bahsettiğini anımsattı.

Memorandumun,  kredi anlaşmalarından başka bir şey olmadığını yazan gazete “gerekli olacak kredilere ilişkin garantilere” yönelik söylemin, Anastasiadis’in, miktarın IMF ve Dünya Bankası’nın belirleneceği yeni bir çözüm memoranduma gereksinim olmayacak şeklindeki açıklamasıyla çelişkili olduğunu belirtti.