Güney Kıbrıs’ta DİKO ve EDEK’in, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun açıklamalarına tepki gösterdiği belirtildi.

Simerini gazetesine göre DİKO ve EDEK, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun katıldığı bir televizyon programında  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından Kıbrıs sorununa ilişkin olarak bilgilendirildiğinden ve Anastasiadis’in görüşmenin içeriği konusunda parti tarafından açıklama yapılmaması talebini kabul etmesinden bahsetmesi üzerine, gizli diplomasiye atıfta bulunarak buna tepki gösterdi.

DİKO açıklamasında, bir yandan BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin sadece AKEL ve DİSİ’nin, bir diğer deyişle, Annan Planı’nın tekrarlanmasına yön veren partilerin görüşlerini dinlediğine, diğer yandan ise Anasatasiadis’in Ulusal Konsey’i ne zaman toplayacağı bilgisini vermekten kaçındığına ve aynı nedenlerden dolayı sadece DİSİ ile AKEL’i özel olarak bilgilendirdiğine dikkati çekti.

EDEK ise yaptığı açıklamada, Eide’nin yeni meclis başkanının seçilmesinden birkaç saat önce AKEL ve DİSİ ile basından uzakta bir araya gelmesinin kendilerini şaşırtmadığını belirtti.

EDEK, Anastasiadis, AKEL ve DİSİ liderlikleri ile Eide üçgenin bilinmekte olduğunu bunun da “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığını tehlikeye attığını ifade etti.