DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Rum tarafında, çözümü retçi bir cephe hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Alithia DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun bu gazeteye yaptığı ve “Birileri Retçi Cephe Hazırlıyor” başlığıyla aktardığı özel açıklamasında, Rum tarafındaki seçimlerde Kıbrıs sorununun her zaman ağırlıklı bir rol oynadığına dikkat çekti.

“Bugün, Ulusal Konsey’de uzlaşılanlar tahtında bir anlaşma istemediklerini söylemeye cesaret edemeyen ancak bu istikamete meyilli görünen siyasi partiler var” diyen Prodromu, 2013’te bazı ana hatlarda anlaşma yaparak ve uzlaşı sağlayarak Anastasiadis’le birlikte yürüyen DİKO’yu örnek gösterdi.

Prodromu “DİKO aylardan beridir güya karartma var diye yoğun bir muhalefet yapıyor ve Başkan Anastasiadis’in kötü bir çözüm için anlaşmaya ilerlediğini iddia ediyor. Biliyoruz ki nihai anlaşma olana kadar hiçbir yakınlaşma uygulanamaz. Ancak bazıları, tribünlere oynamaya çalışıyor. Müzakere prosedürüne top yükün isteksizlik gösteriyorlar. Anastaiadis-Akıncı ortak beyanının çözüm için doğru zemin olmadığı düşüncesiyle, başladığı günden beridir müzakereleri reddediyorlar” dedi.

Prodromu, 4 yıldır açıkça iki bölgeli iki toplumlu federasyonu açıkça reddeden EDEK’in III. Makarios’un hararetli destekçisi olduğunu, Spiros Kiprianu iki bölgeli, iki toplumlu federasyonla ilgili 1977-1979 Doruk Anlaşmaları’nı itiraf ettiğinde, baştan başlama zamanı geldiğine hükmettiğini söyledi ve özetle şunları ekledi:

“Burada, başkanlık seçimleri için bir cephe ve bir adaylık için zemin hazırlayabilecek farklı bir politikanın izlerini görüyoruz. Birçok şey Kıbrıs sorunundaki gelişmelere bağlı olacak. Bu partilerin, artık belirgin olan çözümün ekonomik kalkınmaya katkısını nasıl karşılayacaklarını göreceğiz.”