Alithia gazetesi, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros’un dün yaptığı açıklamalarda, dünkü kazı çalışmalarında yeni kalıntılara ulaştıklarını ve bilimsel verilerin, dördüncü kaybın kalıntılarına ulaşıldığına işaret ettiğini yazdı.

Habere göre, bölgede bazı kıyafet parçaları da bulunduğunu ve bunların askeri üniforma olduğunu belirten Nestoros, bugün daha net verilere ulaşacaklarını ve bölgede başka kayıplar tespit edilmesini beklediklerini söyledi.

Nestoros, kazı çalışmalarının şu an, tespit edilen mezarda devam ettiğini ve mezardaki kayıpların üst üste konulduğunun görüldüğünü, mezarın üzerine de toprak yığınından tepe yapıldığını kaydetti.

İki diğer kaybın kalıntılarına ulaşılan bölgedeki toprağın dün, daha yumuşak olduğu ve kazı çalışmalarının daha hızlı ilerlediği bilgisini de veren Nestoros, kazı çalışmalarının 1-2 hafta daha süreceğini ve ardından da, yeni kalıntılara ulaşmayı bekledikleri ikinci bölgede kazılara başlanacağını söyledi.

Gazete, bölgede kayıpların bulunduğu bilgisini veren görgü tanığı Kıbrıslı Türk çiftçinin ısrarları üzerine toplu mezarın tespit edildiğini ve yine onun ifadesine dayanılarak, bölgenin 60 metre batısında, daha fazla Rum kaybın bulunduğu başka bir toplu mezar olduğuna inanıldığını yazdı.

Haberde, Nestoros’un, Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Türk üye Gülden Plümer Küçük’ün danışmanının da bahsi geçen bölgede ısrarcı olduğunu söylediği belirtildi.

BAŞKANLIK SARAYI’NDA TOPLANTI

Habere göre Nestoros, Rum Başkanlık Sarayı’nda dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Komiser Fotis Fotiu, Rum Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile kendisinin ve kayıp yakınlarının katıldığı bir toplantı yapıldığını söyledi.

Nestoros, Anastasiadis’in kayıp yakınlarının Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarıyla ilgili sorunlarını dinlediğini kaydederken, görüşmede, Anastasiadis’in talimatı üzerine Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kazı ekibine takviye yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti.

KASULİDİS YUNAN ASKERİ MEZARLIĞI’NI ZİYARET ETTİ

Gazete devamla, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün, Rum İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu ile birlikte, 1974 Barış Harekâtı sırasında yanlışlıkla Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan ve düştüğü yere gömülen NORATLAS tipi nakliye uçağının ortaya çıkarılması için Yunan Askeri Mezarlığı’nda yürütülen kazı çalışmalarını incelediğini bildirdi.

Habere göre Fotiu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede yeni kayıplara ulaşıldığını ve “her şeyin iyi gittiğini” söyledi.
Fotiu, kazı çalışmalarının tehlikeli olduğunu; uçakta patlayıcıların bulunduğunu ve kazı çalışmalarını yürüten ekibin can güvenliği için her türlü tedbirin alındığını belirtti.