Rum kesiminde, 2008 yılında Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve Polis için alınan beş adet “Agusta” tipi helikopterin satın alım sürecinde yaşanan usulsüzlüklerin yıllar sonra ortaya çıkması ve Rum Başsavcısının konu hakkında cezai kovuşturma başlatma kararının ardından, şimdi de askeri teçhizat alımlarıyla ilgili üç yeni araştırma başlatılacağı ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Askeri Teçhizat Alımlarıyla İlgili Üç Yeni Araştırma” başlıklı haberinde, Agusta Westland helikopterleri meselesinin haricinde, RMMO için satın alınan üç silahlanma sistemi meselesinin de “mercek altına” girdiğini yazdı.

Birinci meselenin, satın alınan fakat kullanılmayan ve RMMO’nun depolarında tutulan navigasyon sistemleriyle (GPS) alakalı olduğunu yazan gazete, ikinci meselenin ise, Yeşil Hattın gözetlenmesi ihtiyaçları için termik kameralar tedarik edilmesi konusunda Sayıştaylığın ortaya koyduğu itirazlarla alakalı olduğunu kaydetti.

Termik kameraların alınacağı şirketle ilgili kuşkuları üzerine toplayan bazı şartlar tespit edildiğini ifade eden gazete, araştırma başlatılacağından söz edilen üçüncü meselenin ise, radar satın alınmasıyla alakalı olduğunu ve bunun maliyetinin, başlangıçta yapılan değerlendirmenin neredeyse iki katı olduğunu ekledi.

Haberine iç sayfadan geniş yer ayıran gazete, Agusta helikopterleri konusundaki araştırmanın yalnızca başlangıç olduğunun görüldüğünü, bunu, aynı dönem gerçekleşen iki başka olay ile geçmişte meydana gelen üçüncü bir olayla ilgili olarak “mercek altına alınan” üç farklı araştırmanın izlediğini kaydetti.

Sayıştay’ın, yaptığı araştırmanın akabinde, iki meseleyle ilgili olarak usulsüzlükler tespit ettiğini kaydeden gazete, üçüncü mesele konusunda da ilgili bilgilerin Polise gönderildiğini ekledi.

BAŞSAVCI İŞE BAŞLADI

Öte yandan gazete, Rum Başsavcısı Petros Kliridis’in, Rum Meclisinin, Rum Sayıştay Odisseas Mihailidis’in, beş helikopterin satın alım sürecine yönelik suçlamalarıyla ilgili olarak kendisine gönderdiği belgeleri, dün öğleden sonradan itibaren incelemeye başladığını yazdı.

Helikopterlerin satın alım sürecinde izlenen prosedürlerin, helikopterlerin fiyatlarının “şişirilmesine” sebep olduğu şeklinde suçlamalarda bulunduğunu anımsatan gazete, Rum Başsavcısının gazeteye açıklamasında, Meclisten büyük hacme sahip belgeler teslim aldığını ve bunları incelemeye başlayacağını söylediğini iletti.

Gazete, Kliridis’in, Rum Sayıştay Mihailidis’in, konu hakkında kendisine göndereceği malzemeyi beklediğini de ekledi.

ERMİS UÇAĞI SKANDALININ SORUMLULARI MEÇHUL

Gazetede yer alan başka bir haberde ise, zamanında Rum Polisi için satın alınan, daha sonra 150 bin Euro’ya satılan, alıcısı tarafından ise bunun akabinde 1 milyon Euro’ya tekrardan satılan “Ermis” uçağı konusundaki sorumluların ise meçhul olduğunu yazdı.

Rum Adalet Bakanlığının, Sayıştay’ı ve Denetim Komitesi’ni, Ermis uçağı konusunda, Rum polisi içerisinde başlatılan disiplin soruşturmasının sorumluluklar tespit edilmesiyle sonuçlanmadığı konusunda bilgilendirdiğini yazan gazete, bunun sebebinin, uçağın operasyonel açıdan yeterli olmadığına dair rapor verenlerin tespit edilememesinden kaynakladığını belirtti.

Gazete, araştırmayı üstlenen polislerin, konu hakkında sorumluluğu bulunan meslektaşlarını tespit edemediklerini ekledi.

Simerini gazetesi ise “Milyonluk Silahlanma Oyunları” başlıklı haberinde, geçtiğimiz günden itibaren Rum Başsavcısının “cezai merceğinde” bulunan “Agusta” helikopterleriyle ilgili çıkılan ihaleler ve silahlanma programları konusunda patlayan skandalın, belirli isim ve adreslere işaret ettiğinin görüldüğünü yazdı.

Haberinde, ihale konseyinin konuyla ilgili tutanakları yayımlayan gazete, iki polis helikopteri için çıkılan ihalenin onaylanmasının, belli kişiler ve çok elle tutulur sebeplere yönelik olduğunu, bunun öncesinde aynı tip üç RMMO helikopteri için çıkılan ve normal maliyetinin çok üstünde olmasına rağmen onaylanan ihalenin ise, polis helikopterleri konusunda çıkılan ihalenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında katalizör olması için, perde gerisinde gerekli olarak addedildiğini kaydetti.

Gazete, RMMO ve Polis helikopterleri için çıkılan iki ihalenin, çok bariz sebeplerle, ihaleye teklif veren şirketin memnun edilmesi nihai amacına hizmet etmekte olduğunu ekledi.

Öte yandan gazete, başka bir haberinde ise, Rum kesimine helikopter tedarik etmek için çıkılan ihaleye teklif veren Polonyalı PZL şirketinin Rekabet Komitesine yaptığı şikâyetin ardından, AB’nin de sürece müdahil olmasının ilginç olduğunu yazdı.

Şirketin dış müdahalelere atıfta bulunduğunu yazan gazete, şirketin bir gecede bütün taleplerini geri çektiğini ekledi.