Rum Hükümeti’nin, Limasol Limanı’nın kullanılması konusunda Fransız Total şirketiyle yürüttüğü görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasının beklendiği belirtildi.

Politis gazetesi; “Fransızlar, 11’inci Parsel İçin Limasol Limanı’nı Değerlendirecek - Total İle Arayı Buldular” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki 11’inci parselde 2016 yılı sonunda veya 2017 yılı başlarında yapmayı planladığı sondajla ilgili ihtiyaçlara yönelik olarak Total tarafından Limasol Limanı’nda bir alanın kullanılmasına kesin gözle bakıldığını yazdı.

Gazete, iyi haber alan kaynaklara dayanarak, Rum Bayındırlık Bakanlığı tarafından belirlenen teknik komite ile Fransız Total şirketi yetkilileri arasındaki görüşmelerin sonuç verdiğini ve iki taraf arasında anlaşmaya varılmasının an meselesi olduğunu belirtti.

Gazete, Total şirketinin, sondaj sırasında gerekli olacak altyapıyı hazırlamak ve destekleyici hizmetleri sağlamayı üstlenecek şirket veya konsorsiyumu bulmak için çok yakında ihaleye çıkacağını da yazdı.

ENI VE NOBLE

Gazete aynı haberinin içerisinde, Rum Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı teknik komitenin, Limasol Limanı’nı kullanmalarına ilişkin olarak ENI ve Noble şirketleriyle de görüşmelere başladığını belirtti.

ENI ve Noble şirketlerinin bu konuda acelesi bulunmadığını, çünkü İtalyanların (ENI), bir sonraki sondajı 2017 yılı içerisinde planladığını belirten gazete, Noble şirketinin, 12’nci parseldeki bir sonraki hareketlerinin rezervlerin değerlendirilmesi ve çıkarılmasına ilişkin altyapıyla alakalı olduğunu yazdı.

Gazete ilgili görüşmelerin, yaz aylarından önce tamamlanmasının beklenmediğini de belirtti.

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, ENI ve Noble şirket temsilcilerinin, geçtiğimiz Perşembe günü Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis ile bir araya gelerek, Limasol Limanı’nda kendilerine önerilen alanı ele aldıklarını yazdı.

Haberde, Limasol Limanı’ndaki alanın uygunluğu ve yeterliliği konusunda bazı sorunların ortaya çıktığının görülmekte olduğu da kaydedildi.