Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos “işgal altındaki toprak, evler ve mülkler mal sahiplerine aittir, Türklere bağışlanmaları söz konusu değildir” dedi.

Alithia “Başpiskopos Hrisostomos: Kilise Komiteleri Çözüme Hazırlanıyor” başlıklı haberinde II. Hrisostomos’un yukarıdaki sözleri, yılbaşı pastası kesme seremonisinde yaptığı konuşmada Rum “göçmenlere” mesaj olarak söylediğini yazdı.

Habere göre II. Hrisostomos Başpiskoposluğun, çözüme hazır olmak için -KKTC sınırları içerisindeki bölgeleri kast ederek- “işgal bölgelerindeki başpiskoposluk bölgelerinde kilise komiteleri kurduğunu” da açıkladı.

Seremonide “Er ya da geç, Türkler istese de istemese de, göçmenler mülklerini geri alacak. Türkler kabul etmezlerse o zaman göçmenler (mülklerini)Avrupa Mahkemeleri aracılığıyla geri alacak” iddiasında bulunan II. Hrisostomos şunları ekledi:

“Çözüm herkesin arzusudur.  Ancak Türkiye’nin maksimalist tezleri ve  Kıbrıs’ta bir Türk devleti kurmak hedefi var oldukça çözüm mümkün değildir. Başkan Anastasiaidis’in kırmızıçizgileri olduğuna ve işleyebilir bir devlet sağlamayacak bir çözüme gerilemeyeceğine eminim.”

Haberi “Başpiskopos: Çözüme Hazırlanıyoruz” başlığıyla aktaran Fileleftheros’a göre, II. Hrisostomos Başpiskoposluğun, Kuzey’deki bütün kilise bölgeleri için kilise komiteleri kurmasındaki hedefin, çözüm olması halinde bugün KKTC sınırları içerisinde bulunan kiliselerin tamir-bakımı olduğunu açıkladı.