Rum Savunma Bakanlığı’nın, İsrail’den bir adet açık deniz karakol gemisi satın alma siparişini tamamlamasının akabinde, önümüzdeki günlerde de iki adet daha açık deniz gemisi almak için açık ihaleye çıkmasının beklendiği haber verildi.

Politis gazetesi “edindiği bilgilere” dayandırdığı haberinde, yanlış anlamalar ortaya çıkmaması için, konuya ilgi gösteren herhangi bir Avrupa ülkesiyle doğrudan devletlerarası müzakere yapılmasının tercih edilmeyeceğini yazdı.

Yine elindeki bilgilere dayanarak, konuya Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’nın ilgi gösterdiğini yazan gazete, alınması söz konusu olan iki geminin 50 metre olacağını ve sözde “Münhasır Ekonomik Bölgenin” tamamını koruma olanağına sahip olacağını belirtti.

Gemilerin, asimetrik tehditlerle baş edilmesi için, yeterli takviye kuvvete ve elektronik sisteme sahip olacaklarını kaydeden gazete, gemilerin doğal gaz tesislerine de güvenlik sağlayacaklarını belirtti.

Gazete, “yetkili bir kaynağa” da dayanarak, bu gemilerin Kıbrıs sorununun çözümünün akabinde Kıbrıs’ın çevresindeki deniz bölgesinin güvenliği amacıyla federasyonun dinamiğine dahil edileceğini ve “akıllarında deniz savaşı yapmak için donanma meydana getirilmesinin bulunmadığını” aktardı.

İNSANSIZ HAVA UÇAĞI (UAV) FİLOSU İÇİN DE İHALEYE ÇIKACAKLAR

Öte yandan gazete, Rum Savunma Bakanlığı’nın Rum sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nin denetiminin havadan da yapılabilmesi için, toplam 4 uçaktan oluşacak olan bir insansız hava aracı filosu satın alınması amacıyla kısa bir zaman içerisinde ihaleye çıkacağını da bildirdi.

Gazete bu uçakların, başka araçlar tarafından kontrol edilmesi zor bölgelerden, an ve an Savunma Bakanlığı ile Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) görüntü sağlayacak modern elektronik sistemlere sahip olacaklarını belirtti.

ASKERİ HASTANE İNŞA ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI

Öte yandan Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, Lefkoşa Rum kesimindeki yeni askeri hastanenin inşa çalışmalarının yeniden başlandığını yazdı.

Gazete, projenin bir yıla kadar tamamlanmasının beklendiğini ekledi.