Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü çabaları çerçevesinde önceki gün gerçekleştirilen liderler görüşmesi sonrasında ilerleme kaydedildiğine dair açıklamasının ardından Rum siyasi partiler bilgilendirme talebinde bulundular.

Simerini gazetesine göre DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotoktiru, Anastasiadis’in gizli diplomasi taktiğinden ve müzakerelere karartma uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğini savundu.

Partisinin, müzakereler süreci ve gelişmelerle ilgili detaylı görüşme ve bilgilendirme istemekte ısrar ettiğini belirten Erotokritu, son zamanlarda Ulusal Konsey’in toplanmasını tekrar tekrar istediklerini, ancak herhangi bir yanıt almadıklarını vurguladı.

Erotokriu “Hükümet Sözcüsünün yakın zamanda söylediği gibi nihai anlaşmanın imzalanmasının ardından mı? Yoksa Başkan’ın dediği gibi, ‘iç savaşa’ neden olmamak için, hiç bilgilendirme yapılmayacak mı?” sorularını da sordu.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis’in KKTC’de varolduğu ileri sürülen “krizin” görüşmeleri etkilemediğine dair açıklamasına değinerek, onun, yanılsamalar dünyasında yaşamaya devam ettiğinin ve Kıbrıs sorununda yanılsamalarla politika yaptığının görüldüğünü iddia etti.

“Başkan milli davamızda Kıbrıslı Türklerin karar verdiğine inanmaya devam ediyor ve bu kadar yıldır, üç yıllık Başkanlığının ardından Akıncı’nın değil, Erdoğan’ın karar verdiğini anlamadı” iddiasında bulunan  Lillikas, görüşmelerde ilerleme olduğuna dair Anastasiadis’in sözlerine atıfta bulunarak Kıbrıs Rum halkını bilgilendirme çağrısında bulundu.

Çevrecilerin Başkan Yardımcısı Efi Ksanthu, Anastasiadis, Akıncı ile yaptığı görüşmenin ardından ilerleme adımlarından bahsederken, Erdoğan’ın Avrupa’yı tehdit ettiğin iddia etti.

Bunun Türkiye’nin gerçek yüzü olduğunu savunan Ksanthu, Anastasiadis ilerleme görmek istese de karşısında yeniden Anakara’nın kışkırtıcı taleplerini bulacağını öne sürdü.

Öte yandan AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, gelişmelerin, AKEL’i Kıbrıs sorununda haklı çıkardığını belirterek, tüm siyasi partileri, mevcut konjonktürü değerlendirmeye yönelik daha güçlü koşulların oluşturulması için sorumlulukla hareket etmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın ziyaretinin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili olduğunu savunan Lukaidis, “AKEL uluslararası ilgiyi memnuniyetle karşılıyor ve gerekli görüyor” diyerek, Kıbrıs Rum tarafının bunu doğru kullanması yönündeki beklentisini dile getirdi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, Londra’daki seçim propagandası çerçevesinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değindi.

Önümüzdeki milletvekilliği seçimlerinin sonuçlarının, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik perspektifleri biçimlendireceğini savunan Kiprianu, Türkiye’nin ezelden gelen tutumunun, kolayca bir çözüm bulunacağına dair umuda izin vermediğini iddia etti.

Kiprianu, AB ile mülteci anlaşmasının, uluslararası izolasyon döneminin ardından, Ankara’yı yükselttiğini ve bunun neticesinde Kıbrıs sorununun çözümünün zorlaştığını öne sürdü.

Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin katılaşmasının bir çözüme yardım etmeyeceğini de söyleyen Kiprianu, “Tezimiz net olmalı: uluslararası ve Kıbrıs Türk toplumuyla anlaştıklarımıza bağlıyız. Ancak bu, bizim kötü bir çözümü kabul etmeye hazır olduğumuz anlamına gelmez” sözlerini kullandı.