Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeleri yorumlamayı sürdürdükleri haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu açıklamasında Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e yönelik eleştirilere değindi. Neofitu, muhalefetin çoğunluğunun, Toprak başlığı gibi Türk tarafının bir şeyler vermesi istenecek başlıkların görüşülmesini talep etmeden, Rum tarafının bir şeyler vermesi istenen başlıkları görüşmeye devam ettiği konusunda haksız eleştirilerde bulunduğunu iddia etti.
 
Gazeteye göre, DİKO, Anastasiadis’i daha İsviçre’ye gitmeden tavizlerde bulunduğu konusunda eleştirirken, Rum Vatandaşlar İttifakı ise 2004 yılındaki taktiğin aynısını izlediği gerekçisiyle Anastasiadis’i eleştirdi.

Gazete, Dayanışma Hareketi ve Ekologların da Anastasiadis’e eleştirilerde bulundukları açıklamalar yaptıklarını ekledi.

Simerini ise haberinde, Rum siyasi parti başkanlarının dün Sigma’ya yaptıkları açıklamalarda, Ulusal Konsey’deki uzlaşma eksikliğini teyit ettiklerini yazdı.

Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu açıklamasında, “çözüm çerçevesiyle ilgili anlaşmazlık varken, uzlaşılar bulunmayacağından” söz etti. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da açıklamasında “aynı konuda her birimizden nasıl farklı sonuçlar çıktığını herkesin kendi kendisine sorması gerektiğini” söyledi.

Gazeteye göre DİKO, Anastasiadis’in hali hazırda tavizde bulunduğunu ifade ederken, EDEK ise açıklamasında Anastasiadis’in kartlarını açmamakla iyi yaptığına işaret etti. Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında “2004 yılındaki çalışmaya devam edildiğini” öne sürdü.

Habere göre, Dayanışma Hareketi, iyi bir şey çıkacağına inanmaksızın, müzakereler konusunda görüş belirtmek için hazır olacağını dile getirirken, Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kararlarına göre karar aldığını ileri sürdü.