Alithia gazetesinin haberine göre, AKEL, gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “14 Ağustos 1974 tarihindeki Türk işgalinin ikinci aşaması, başlamasına damgasını vurdu. Atilla’nın planı tamamlandı ve Kıbrıs dramının trajik son sözü yazıldı” iddiasında bulundu.

Gazeteye göre, AKEL, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili kararlılığını sürdürdüğünü ve böyle kalmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

EDEK partisi ise mesajında, “Türk işgal birliklerinin Mağusa, Güzelyurt, Karpaz ve Mesarya köylerine el koymasıyla, Kıbrıs aleyhinde gerçekleşen 1974 ihaneti döngüsünün son bulduğunu” ileri sürdü.

EDEK “41 yıl sonra bunları unutarak, vatanlarının kurtuluşa ulaşmasıyla ilgili hedeflerini bozmasına müsaade edilmeyeceğini” ekledi.

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler ise açıklamasında, halkın Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması konusundaki mücadelesine inanç ve kararlılık, aynı zamanda özveri gerktiğini belirtti.

Sözde “Kithrea (Değirmenlik) Belediyesi” de gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, müzakerelerin en yakın zamanda, 41 yıldır var olan çıkmazın aşılmasına yardımcı olmasını umduğunu belirtti.