Rum Yönetimi ile ABD’nin güvenlik işbirliği görüşmelerine başladığı, ABD’nin Güney Kıbrıs’a “yüzer imkânlar” da sağlamasından söz edilen bu konunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmelerinde de ele alındığı bildirildi.

Fileleftheros haberi “Gündemde Güvenlik... ABD ve Kıbrıs Kritik Bir Başlığın Bütün Yönlerini Görüşüyor... Perde Gerisi: Yüzer İmkânlar Sağlanmasından Da Söz Ediliyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak iki taraf arasında görüşülmekte olan güvenlik başlığı kapsamında enerji, terör, kitle imha silahları, insan trafiği, arama-kurtarma ve kaçak göç alt başlıklarının yer aldığını yazdı.

Rum tarafının bazı konulara (gazete enerji konusunu örnek gösterdi) daha çok ilgi gösterdiği ancak diğer bütün konularla meşgul olmaktan başka çaresi de olmadığı kaydedilen haberde bu çerçevede ABD’nin,  tek yanlı “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) ilan ettiği bölgenin denetimi için Rum tarafına yüzer imkânlar sağlaması ihtimalinin de gündeme geldiği hatta görüşüldüğü belirtildi.

Habere göre bilgi sahibi kaynaklar, Güvenlik başlığı kapsamındaki bütün konuların, bölge için tasarladığı planlarıyla ilgili olduğu veya bunları etkilediği sürece ABD’yi ilgilendirdiğine işaret ederek bu nedenle bölgedeki büyük veya küçük ülkelerle işbirliğini, stratejik bulmacanın parçaları olarak gördüğünü vurguladılar.

Gazete Rum-Amerikan görüşmelerinin başlangıç aşamasında bulunduğunu, en üst siyasi düzeyde kaydedilenlerin ardından teknokratlar düzeyinde devam edeceğini haberine ekledi.