Rum Merkez Bankası’nın, hane halkı ve işletmelerin borcu ve mal varlığıyla ilgili ilk kez hazırladığı raporda Rum hane halkının aşırı borçlu olduğu ortaya çıktı.

Fileleftheros “Hane Halkı Borcu Muazzam… Ancak Bunun Paralelinde Önemli Mal Varlıkları Var” başlıklı manşet haberine göre raporda hane halkı ve işletmelerin, 2015’te Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 358,1’ine varan oranda aşırı borçlu olmalarına rağmen önemli mal varlığına ve mevduata sahip oldukları ortaya çıktı.

Rapora göre, hane halkının net borcu (2015) GSYİH’nin yüzde 127,7’si oranında iken, sahip olduğu net mal varlığı (net değer) GSYİH’nin yüzde 107,9’u, sahip olunan finansal varlığı ise GSYİH’nin yüzde 63’ü kadar.

Simerini “Hane Halkı ve Yatırımcılar Umutsuz” başlıklı haberinde gerçek ekonominin Rum Yönetimi’nin açıkladığı rakamlardan çok farklı olduğuna dikkat çekerek hane halkının ve finans şirketi olmayan işletmelerin borç içerisinde olduğunu yazdı.

Eylül 2015 sonunda toplam borcun (hane halkı ve işletmeler)  GSYİH’nin yüzde 358,1’ine ulaştığına işaret eden gazete bu oranın GSYİH’nin yüzde 108’i kadar olan kamu borcundan 3,5 kat fazla olduğuna dikkat çekti.

Habere göre ödemesi yapılmayan borçlar 2015 Aralık sonunda, özele verilen toplam kredilerin yüzde 54,6’sına ulaştı.