Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın New York’taki üçlü görüşmeyi Anadolu Ajansı’na değerlendirirken kullandığı “Sığınacak tek limanımız vardır, o da Türkiye’dir” ifadesi bazı Rum siyasi partilerinin tepkisine neden oldu.

Fileleftheros’un haberine göre DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı, Dayanışma Hareketi, Ekologlar ve ELAM, Akıncı’nın ilgili açıklamasının “Türk tarafının gerçek niyetinin göstergesi olduğu”, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Akıncı’yı BM’ye şikayet etmesi, Güney’e döndükten sonra düzenleyeceği Rum Ulusal Konseyi toplantılarında, müzakere başlıkları yanında Akıncı’nın açıklamaları ve Eide’nin tavrının da ele alınması gerektiği görüşlerini dile getirdi.

Gazete parti açıklamalarını detaylı aktardığı haberinde Ekologlar’ın “Kıbrıslı Türklerin ve Akıncı’nın sığınacak tek limanı Kıbrıs olmalıydı” iddiasını ve ELAM’ın da Rum Yönetimi’ni, KKTC’ye “siyasi varlık kazandırmakla” suçladığını yazdı.

Gazete başka bir haberinde bazı Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partilerinin dün Slovakya Büyükelçiliği himayesinde Ledra Palace’ta bir araya geldiğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e destek belirterek Kıbrıs sorununun bir an evvel çözümlenmesi için çabalarını yoğunlaştırmaları konusunda cesaretlendirdiğini yazdı.

Gazete DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis’in liderlerin New York’ta, havada kalan konuları çözmek için görüşmelerini daha da yoğunlaştırma kararı aldığına işaret ederek bütün siyasi güçleri sürdürülmekte olan prosedüre yapıcı önerilerle destek vermeye çağırdığını da haberine ekledi.