Rum Hidrokarbon Şirketi Başkanı (EİK) Tulas Onufriu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Tel-Aviv’deki “2014 İsrail Enerji ve Ticaret Toplantısı”na katılarak  açılış konuşması yapmasından dolayı rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. EİK Başkanı Onufriu, Dışişleri Bakanı Nami’nin toplantıda “ani ve program dışı” konuştuğunu ileri sürdü ve buna tepki gösterdi.

Politis gazetesinin “İsrail’de Enerji Toplantısı Nami’nin Varlığı Onufriu’yu Rahatsız Etti” başlıklı haberine Göre, EİK Başkanı Onufriu, toplantıdaki sunumundan önce yaptığı açıklamada, bir KKTC  yetkilisinin toplantıdaki varlığının kendisini şoke ettiğini belirtti ve KKTC’nin Türkiye dışındaki başka bir ülke tarafından tanınmadığını söyledi.

Onufriu açıklamasında, uluslararası toplumun, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’yi de kınadığını savundu.

Haravgi gazetesine göre EİK Başkanı Tulas Onufriu, buradaki konuşmasında ayrıca İsrail’in, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’ye yönelik daveti, toplantıda yer alması ve  programı dahilinde bulunmayan Nami’nin konuşmasının, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında geliştirilmekte olan işbirliği ruhunun dışında ve kabul edilemez olduğunu ileri sürdü.

Gazete Tel Aviv’deki toplantının, İsrail devlet birimlerinin işbirliği veya himayesinde değil, Eco Energy Financial&Strategic Consulting isimli özel bir şirket tarafından organize edildiğini de yazdı.