Rum toplumunun en büyük sorununun işsizlik ve mali durum olduğu; yüzde 93’lük kesimin ekonominin durumunu “berbat” olarak nitelendirdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ta geçen yıl Kasım ayında gerçekleştirilen Eurobarometre sonuçlarına göre, Rumların büyük bir çoğunluğunun, Güney Kıbrıs’taki durum kadar Avrupa’nın durumunun da kötü olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu; bunun yanı sıra barometreden, Avrupa kurumlarına olan güvenin sarsıldığının da ortaya çıktığını yazdı.

Barometreye göre Rumların yüzde 80’i, ekonominin durumunu kötü olarak nitelendirse de, hayatlarından memnun olduklarını belirtti.

Rumların yüzde 39’u, iş durumlarının iyi olduğunu ifade ederken, yüzde 34’ü kötü olduğunu beyan etti. Yüzde 53’lük kesim de, hane halkının mali durumunun iyi olduğu görüşünü ortaya koydu.

Barometreye göre, Rumların yüzde 47’si, şu an en önemli sorunun, hane halkının mali durumu olduğunu belirtirken (Avrupa’daki ortalama oran yüzde 19), yüzde 32’si de işsizlik olduğunu beyan etti.

Rumların yüzde 55’i de, gerek şahsi durumları, gerekse ulusal durumun gelecekte de aynı seviyelerde olacağı öngörüsünde bulunurken, yüzde 59’luk kesim de, istihdam şartlarında herhangi bir değişiklik beklemiyor.

Barometrede ayrıca, Rumların yüzde 88’inin, Avrupa’nın “daha net bir mesaja ihtiyacı olduğunu düşündüğü” ortaya çıktı.