Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslarını dün tamamlayan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, adadan ayrılmadan önce, dün sabah BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile kahvaltıda bir araya geldi.

Simerini gazetesi “Schulz Euro Vaat Ediyor… Çözümün Bir Kısmı Gerekirse AB Bütçesi Aracılığıyla Finanse Edilecek” başlıklı haberinde, Schulz’un dün Eide ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “gerekli görüldüğü takdirde, Kıbrıs sorununun çözümünün, AB bütçesi ödenekleriyle ekonomik açıdan desteklenmesi vaadinde bulunduğunu” yazdı.

Schulz ile Eide’nin müzakerelerin bugüne kadarki gidişatına ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını, buna paralel olarak “açıkta kalan meseleleri” ele aldıklarını da yazan gazete, başlangıçta müzakerelerle ilgili iyimserliğini ifade eden Schulz’un, “hiçbir zaman aşırı iyimser olmadığını eklediğini” de iletti.

Gazeteye göre, Schulz “şu an ileriye doğru atılacak tarihi bir adıma ilişkin gerçekten bir fırsat olduğunu” dile getirirken, Eide ise Schulz’a, Avrupa Parlamentosu ve AB’nin diğer kurumsal organlarının desteğinden ötürü teşekkür etti.

Gazeteye göre, Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslarla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Schulz, umut ve fırsat penceresi olduğundan söz ederek, “ancak daha yapılması gereken çok şey olduğunu belirtti ve “her şey üzerinde hem fikir olunmadan, hiçbir şey üzerinde anlaşılmış sayılamayacağını” anımsattı.

Schulz’un Eide’yi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgilendirdiğini yazan gazete, Schulz’un, “zamanı geldiğinde, bütün bir ülke olarak, AB tam üyesi olacak olan yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’a ulaşılması amacıyla; çözüm için çalışmak isteyen herkesi desteklemek adına Kıbrıs’a geldiğini söylediğini” iletti.

Gazete Schulz’un, BM’ye, Avrupa Parlamentosu’nun sürece yönelik tam desteğini ilettiğini, öte yandan Avrupa Komisyonu gibi diğer kurumsal organların da müzakereleri hali hazırda belirli alanlarda desteklediğini de ifade etti.

Gazeteye göre Schulz, “Biz Avrupa Parlamentosu olarak, sahip olduğumuz bütün yollarla ve bütçe aracılığıyla da, gerekli görüldüğünde (süreci) destekleyeceğiz” ifadelerini de kullandı.

Gazete Schulz’un “nihai kararın egemen halka ait olduğunu, çünkü dışarıdan hiç kimsenin daha belirleyici bir rol oynayamayacağını söylediğini” de ekledi.

EİDE

Gazeteye göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu, Parlamento Başkanı Schulz ve diğer AB kurumsal organlarının desteğinden memnun olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Eide “AP Başkanının ziyareti, güçlü desteği ve siyasi cesaretlendirmeye ek olarak, Avrupa’nın süreci pratik ve ekonomik araçlarla destekleyeceğinin yeniden teyit edilmesi, bizim çalışmamıza da özellikle yardımcı olmaktadır” da dedi.

Norveçli diplomatın, daha netlik kazandırılmamış siyasi meseleler bulunmaya devam ettiğini söylediğini de yazan gazete, Eide’nin, geriye daha yapılması gereken çok çalışma kaldığını saklamaya niyeti olmadığını da ekledi.

Gazeteye göre, Kıbrıs sorununun yerel bir sorun olmasının ötesinde, Avrupai bir sorun olduğunu da dile getiren Eide, çünkü bunun bölünmeden ötürü, BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde bulunan tek AB üyesi devlet olduğunu söyledi.

Eide sözlerinin devamında “bunun bir anomaliden ibaret olduğunu ve bunu düzeltmeye çabaladıklarını” belirtti.

Eide devamla “hedeflenen şeyin, AB müktesebatı, Euro ve diğer boyutlarla ilgili Avrupa entegrasyonunun inşa edilmesi için geçtiğimiz yıllar boyunca yapılan çalışmaların tam anlamıyla dahil edileceği, aynı zamanda AB ilkeleriyle tam uyumlu olacak olan iki kesimli-iki toplumlu bir federasyona varılmasıdır” ifadelerini de kullandı.

Gazeteye göre Eide, Avrupa Parlamentosu’nun ötesinde, Avrupa Komisyonu’na bağlı 12 Genel Müdürlüğün, sorununun pratik boyutlarına çözümler aranmasına doğrudan müdahil olduklarını da söyledi.

“Kıbrıs’ın ekonomik açıdan tam entegrasyonu perspektifi konusunda” ise Eide, “Avrupa Merkez Bankası’nın, Euro’nun, yeniden birleşmeden sonra Kuzey’de de resmi para birimi olmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu” dile getirdi.

Gazeteye göre Eide son olarak, bütün Avrupa kurumlarının, BM, Dünya Bankası ve IMF ile ortaklaşa bir şekilde, sıkı bir şekilde çalışmakta olduklarını da sözlerine ekledi.

Haber Politis gazetesinde “Schulz Çözüme AB Bütçesi Aracılığıyla Mali Destek Vaadinde Bulundu… Schulz İyimser Olduğunu Söyleyip Daha Yapılacak Çok İş Olduğunun Altını Çizdi, Eide ise AB Teknokratlarının Pratik Katkısına Vurgu Yaptı”, Haravgi’de “Schulz’dan Tam Destek”, Fileleftheros’ta ise “Schulz Çözümden Sonra Yardım Vaadinde Bulundu” başlığıyla yer buldu.