Fileleftheros “Zirve Toplantılarıyla İşbirliğinin Geliştirilmesi... Anastasiadis ve Samaras Sisi’den Davet Aldı” başlıklı haberinde, Sisi’nin bu hafta sonu Anastasiadis’i ve Samaras’ı telefonla arayarak önümüzdeki ay (Kasım) Kahire’ye davet ettiğini yazdı.

Gazeteye göre Kahire’deki zirvenin 8 Kasım Pazar günü gerçekleşeceği, Rum ve Yunan Dışişleri bakanları Yoannis Kasulidis ve Evangelos Venizelos’un dün Atina’daki görüşmelerinin ardından açıklandı. Bu zirve öncesinde 29 Ekim Çarşamba günü Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri bakanlarının adı geçen ülkeler arasındaki işbirliği ve güvenlik konularını ele almak üzere Lefkoşa’nın Rum kesiminde bir araya geleceği de bildirildi.

YILSONUNDAN ÖNCE İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU İLE GÖRÜŞECEK

Rum yönetiminin Mısır ile ilişkilerini geliştirmesine paralel olarak İsrail’le de direkt temas halinde bulunduğuna işaret eden gazete Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun geçen günlerde yaptıkları telefon görüşmesinde, yılsonundan önce bir kez daha görüşme konusunda anlaştıklarını yazdı, şunları da ekledi:

“Edindiğimiz bilgilere göre Başbakan Netanyahu’nun mu Lefkoşa’ya geleceği, yoksa Başkan Anastasiadis’in mi İsrail’e gideceği netlik kazanmadı. İlk başta görüşmeler Netanyahu’nun Lefkoşa’ya gelmesiyle gerçekleşmesine karşın Kıbrıs tarafı, Anastasiadis’in İsrail’e gitmesinin olgularda herhangi bir değişiklik yapmayacağı görüşünde.

LIEBERMAN’IN KIBRIS ZİYARETİ GÜNDEMDE

İyi bilgili kaynaklar, önemli olanın kimin nereye gideceği değil, iki ülke arasındaki işbirliğinin üst düzeyde devamı olduğuna vurgu yaptılar. Bu görüşmeden önce ve önümüzdeki günlerde İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Kıbrıs’a gelmesi bekleniyor.

Aynı zamanda Lefkoşa, Ürdün ve Lübnan’la ilişkilerini gerek enerji alanında gerekse diğer ikili konularda daha ileriye taşımak için çalışıyor. Bize söylendiğine göre bütün bu hareketler,  Kıbrıs’ın İsrail gibi diğer komşularıyla ilişkilerini etkilemeden veya sorun yaratmadan yapılıyor.

“SUUDİ ARABİSTAN’IN GÜNEY’DE BÜYÜKELÇİLİK AÇMA KARARI EZELDEN BERİDİR TÜRKİYE’YLE İYİ İLİŞKİLERİ OLMASI NEDENİYLE MEMNUNİYET YARATTI”

Körfez ülkelerine gelince; Suudi Arabistan hükümetinin Lefkoşa’da büyükelçilik açma kararı çok önemli bulunuyor. Suudi Arabistan’ın ezelden beridir Türkiye ile çok iyi ilişkiler içerisinde olması nedeniyle Kıbrıs hükümeti bu gelişmeden büyük memnuniyet duyuyor. Buna paralel olarak Başkan Anastasiadis’in 26 Ocak’ta Bahreyn’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Katar’ın politikaları, gerek Kıbrıs’ın, gerekse diğer Arap devletlerinin politikalarıyla aynı düzlemde bulunmamasına karşın bu ülkeyle ilişkiler ise çok iyi bir düzeyde bulunuyor.”

ANASTASİADİS MİLANO’DAKİ AVRUPA ZİRVESİNDE PUTİN İLE GÖRÜŞEBİLİR

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Avrupa zirvesine katılmak üzere yarın Milano’ya gideceğini, bu toplantı çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi ihtimali bulunduğunu yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak iki taraf (Güney Kıbrıs ve Rusya) arasında bir ön temas yapıldığını ve iki liderin, programlarının elvermesi halinde Milano’da görüşmeleri konusunda anlaşma sağlandığını ekledi.

20 EKİM’İ BEKLERKEN...

Politis “20 Ekim’i Beklerken... Başkan’ın Yunanistan ve Mısır’la Üçlü Toplantısı ve İsrail Ziyareti” başlıklı haberinde Anastasiadis’in 8 Ekim’de Samaras ve Sisi ile Kahire’de zirve toplantısına katılarak ve yılsonundan önce İsrail’e giderek, Güney Kıbrıs’ın “Türkiye ile ilişkiler normalleşse de normalleşmese de bölgesel ittifaklar kurmaya devam ettiği” mesajı vermek istediğini yazdı.

Gazete “güvenilir kaynaklardan” edindiği bilgiler dayanarak 9 Kasım’daki Kahire zirvesinin ön hazırlıklarının Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri bakanları tarafından 29 Ekim’de Lefkoşa’nın Rum kesiminde yapılacağını duyurdu.

Anastasiadis’in Netanyahu ile görüşmesinin ön hazırlıklarına da devam edildiğini yazan gazete ilk önce Netanyahu’nun Rum tarafına gitmesi söz konusuyken, güvenlik gerekçeleriyle Anastasiadis’in İsrail’e gidebileceğini belirterek şunları yazdı:

“Kıbrıs hükümetinin diplomatik hareketleri, Türkiye tarafından Kıbrıs MEB’inin bir bölümünü de içeren bölgelerde sismolojik araştırma yapmak üzere Türkiye tarafından yayımlanan Navtex’in yürürlüğe giriş tarihi olan 20 Ekim takvimi ile devam ediyor. Lefkoşa, yalnız kamuoyuna yönelik açıklamalara değil perde gerisi diplomatik hareketlere de yatırım yapıyor.

İlk başta AB liderliğiyle yapılan istişare üzerine, 23-24 Ekim tarihli zirve toplantısının gündemine Başkan Anastasiadis’in Avrupa Konseyi huzurunda konuşmasının da eklenmesi başarıldı. Anastasiadis yapacağı konuşmada zirve kararlarına Kıbrıs’ın ve dolayısıyla AB’nin egemenlik haklarının ihlal edilmesine ilişkin somut ifadeler eklenmesini isteyecek.

Bunun paralelinde Türkiye’nin açıkladıkları 20 Ekim’de yürürlüğe girerse hükümet BM Güvenlik Konseyi’ne başvurmayı düşünüyor ancak bu, Yunan hükümetiyle koordine içerisinde özlü bir sonuç alınabilmesi için öncesinde ciddi bir inceleme gerektiren bir harekettir.”

Gazete, Rum yönetiminin, “sondaj yapmasının mümkün olmadığı, sismolojik araştırma yapmasının da mantığı bulunmadığı” düşüncesiyle Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin pratikte önemsiz bulduğunu, Türkiye’nin aslında doğal kaynakların çözümden önce Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında müşterek yönetilmesi konusunu müzakere masasına veya çözüm gündemine koymak istediği görüşünde olduğunu yazdı.

Gazete Kıbrıs müzakerelerine yakın diplomatik kaynakların, Rum tarafının çözümden önce müşterek yönetimi kabul etmesinin mümkün olmadığını bildiklerini, Türkiye’nin müzakerelerin tamamen çökmesi halinde bir emsal yaratmaya çalıştığı kanaatinde olduklarını da haberine ekledi.