Fransız Total şirketinin, Larnaka limanında bulunan ve sondaj çalışmalarına destek hizmeti sağlayan tesislerini Limasol’a taşımasının, şirketin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde bulunan 11 numaralı parselde önümüzdeki Eylül ayında gerçekleştirmeyi planladığı sondajda 3–4 ay gecikme yaşanmasına sebep olacağı yinelendi.

Tesislerin Limasol’a taşınmasının sondajda 3–4 aylık bir gecikmeye sebep olacağını yazan Politis gazetesi, Limasol seçeneğinin kesinleşmesi durumunda, bunun yapılması planlanan sondajın Aralık ayına kadar sarkabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Enerji ve Bayındırlık Bakanlarından dün konu hakkında bilgi aldığını kaydeden gazete, bakanların son günlerde Total yetkilileriyle temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Gazete, Total şirketinin, mevcut altyapıda gerekli ekleme ve yükseltmeler yapılması için çıkılacak ihaleler aracılığıyla kendisine yeterli zaman sağlanması durumunda, Limasol limanını, yapacağı sondaj için üs olarak kullanma perspektifini ihtimal dışında bırakmadığına işaret etti.

Bakanların dün Anastasiadis ile yaptıkları görüşmede kararlar alınmadığını kaydeden gazete, bunun Rum Bakanlar Kurulu’nun salı günü yapacağı toplantıda gerçekleşmesinin beklendiğini çünkü bunun öncesinde bakanların Pazartesi günü Total, ENI ve Noble Energy şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geleceğini anımsattı.

Gazete, hükümetin, hidrokarbon şirketlerinin sondajlarına hizmet sağlanması için daimi bir tesis inşa edilmesi için artık Limasol seçeneğine yönelmekte olduğunu da ekledi.