Fileleftheros gazetesi Mogherini’nin, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi toplantısı sırasında, İtalya dönem başkanlığının AB üye ülkesi olan ve “tehdit edilen” bir ülke karşısında nasıl dayanışmasını göstereceği ve nasıl hareket edeceği konusunda Rum milletvekilleri tarafından köşeye sıkıştırıldığında, Türkiye ve Başkanı’nın, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı küçümseyici davranışları” hakkında bilgisi olmadığını belirttiğini aktardı.

Haberi “Theoharus’tan Mogherini’ye Bilgilendirme Daveti... İtalyan Dışişleri Bakanı Kıbrıs Aleyhindeki Türk Kışkırtmalarına Dair Bilgisi Olmadığını Söyledi... Papadakis’in Sorusuna Yanıt Vermedi” başlıklarıyla veren gazete, Theoharus’un Türkiye yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyareti şikayet ettiğini ve AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenen İtalya’nın Dışişleri Bakanı’ndan Ankara’nın “Kıbrıs Cumhuriyetini” “fonksiyonsuz” olarak nitelediği 23 Haziran 2014 tarihli Türk belgesinin geri çekilmesini istediğini yazdı.

Theoharus’un “AB’ye katılmaya aday bir ülkeye yakışmayan kabul edilmez Türk tutumuyla” ilgili konuyu gündeme getirdiğini ve Erdoğan’ı “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” karşı tehditlerde bulunduğu ve ağır küfürler yağdırdığı, ayrıca Başkanını küçümsediği konusunda “şikayetlerde” bulunduğunu aktaran gazete, Theoharus’un ayrıca (KKTC’ye yaptığı) ziyaret sırasında Türk filosuna ait savaş ve araştırma gemilerinin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde yasadışı olarak “devriye gezdiğini” iddia etti.

Habere göre Theoharus, nasıl bir yandan Rusya’nın, Ukrayna’daki faaliyetleriyle ve Kırım’ı kendine bağlamasıyla AB ile olan ortaklık ilişkisini otomatik olarak sıfırladığı ve alaşağı ettiğinin nasıl söylendiğini, diğer yandan da AB üye ülkesinin ve bizzat AB’nin topraklarını elinde tutan Türkiye için AB katılım müzakerelerinde yeni başlıklar açma niyetinden söz edildiğini sordu.

Bu açıklamaların ardında AB Ortak Savunma ve Dışişleri Politikası Başkanı olarak Catherine Ashton’un yerine geçecek olan İtalyan Bakan’ın söz konusu konular hakkında bilgilendirilmediği ve yanıt verme hakkını saklı tutuğunu söylediğini aktaran gazete, bunun üzerine Theoharus’un Avrupa Komisyonu’nun yeni Başkan Yardımcısı’nda, kendisini Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin AB katılım süreciyle ilgili bilgilendirmek ve bu yönde görüş alışverişinde bulunmak üzere görüşme yapma talebinde bulunduğunu kaydetti.

Gazete haberinin devamında İtalyan Bakan’ın Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki bir diğer Milletvekili Dimitris Papadakis’in İtalya Dönem Başkanlığı’nın AB’ye katılmaya üye olan ve sadece “Kıbrıs” değil AB karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği iddia edilen Türkiye karşısındaki tutumuyla ilgili sorusuna da yanıt vermekten kaçındığını yazdı.

Haberde İtalyan Bakan Mogherini’nin toplantının ardından, Avrupa Parlamentosu’ndaki resmi konuşmasında konuyla ilgili açıklama yapma sözü verdiği de aktarıldı.

Simerini gazetesi ise haberi “Kimse AB’yi Bilgilendirmedi... Theoharus Erdoğan’ın Ziyaretini Şikayet Etti ve Belgenin Geri Çekilmesini İstedi... Dönem Başkanı İtalya’nın Dışişleri Bakanı Dündü Dışişleri Komitesi Toplantısında Kıbrıs Avrupa Milletvekillerinin Sorularına Ne Yanıt Verdi... Theoharus Yeni Komisere Kıbrıs Sorunuyla İlgili Kendisinin Bilgi Vermesini Teklif Etti” başlık ve spotlarıyla verdi.