BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ocak ayı için planlanan son liderler görüşmesi (yarın) öncesinde bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayrı ayrı görüşeceği haber verildi.

Eide’nin liderlerle görüşmesinin, Davos’ta cereyan edenlerin gölgesinde gerçekleşeceğini vurgulayan Fileleftheros haberi “Davos’un Gölgesinde Temaslar… Eide Yeniden Hareketlilik Yaratma Çabasıyla Bugün Mekik Diplomasisine Başlıyor” başlığıyla aktardı.

Habere göre ana aktörlerle görüşme olmaması, hatta tesadüfen dahi görüşülmemesi dolayısıyla planları tutmadığı için Davos’tan memnun olmayan Eide, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Genel Sekreter Ban Ki Moon’la ortak görüşmede müzakere süreciyle ilgili anlattıklarından da hoşnut değil. Anastasiadis’in anlattıkları Eide’nin sistemli şekilde oluşturmaya çalıştığı izlenimi alaşağı etti. Örneğin Avrupa Komisyonu’na yaptığı bilgilendirme nedeniyle Brüksel’de, Kıbrıs sorununun çözümüne ramak kaldığı inancı vardı.

Gazete Eide’nin önce Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşeceğini, Rum-Yunan-İsrail üçlü zirvesine ev sahipliği yapacak olan Anastasiadis’le de akşamüzeri bir araya geleceğini yazdı.

Politis “Eide, Yarınki Görüşme Öncesinde Liderlerle Ayrı Ayrı Görüşüyor… Bütün Konular İçin Hazır” başlıklı haberinde dün akşam Ada’ya gelen Eide’nin bugün liderlerle, Davos sonrasında ilk temaslarını yapacağını, Akıncı ile saat 11.00’de, Anastasiadis’le de 19.00’da görüşeceğini haber verdi.

RUM TARAFI YARIN TOPRAĞI DA GARANTİLERİ DE MASAYA KOYMAK İSTİYOR

Gazeteye göre Rum tarafı yarınki liderler görüşmesinde,  toprak başlığında da özlü görüşme murat ediyor, bu başlıkta ilerleme sağlanmasını mümkün görüyor. Rum tarafı, son aşamaya girilmeden önce, zor konularda taraflar arasında küçük de olsa ilerleme kaydedilmesini istiyor.

Rum Yönetimi Başkanı mülkiyet başlığında zor da olsa ilerleme kaydedilmesinin mümkün olduğu, dolayısıyla toprakta da mümkün olabileceğini üzerinde duruyor.

Gazete Türk tarafının Toprak başlığının da Güvenlik başlığıyla birlikte prosedürün sonuna bırakılması görüşünde olduğunu hatırlatarak “Kıbrıs Rum tarafı, Toprak’ta sağlanacak ilerleme ile mülkiyet kriterleri konusunda çıkış yolunun daha kolay bulunabileceğini, Türk tarafının, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinde sarih mülk çoğunluğu tezinin, daimi sapmalar ve daimi oranlar olmadan, ilke olarak tatmin edilebileceğini düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Habere göre Rum tarafı “güvenlik başlığının görüşme zamanı geldiğinde hazır olunması ve iki taraf birbirinin karşısında değil yanında olması için garantiler konusunda da bir asgari karşılıklı anlayış” olmasını da istiyor.

KOCAS ANASTASİADİS’İ BİLGİLENDİRİYOR

Alithia ise “Güvenlik ve Garantiler Masada” başlıklı haberinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e garantiler konusunda Türkiye’de yaptığı gayrı resmi temaslarla ilgili bilgi vereceğini yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, Türk muhataplarına Rum tarafının garantilerle ilgili önerilerini aktaran Kocas’ın, Anastasiadis’e bilgilendirmeyi; Rum-Yunan-İsrail üçlü zirvesi çerçevesinde gerçekleşecek Rum-Yunan ikili görüşmesi sırasında yapacağını haber verdi.

Gazete güvenilir kaynaklarına dayanarak garantiler konusunun yarınki liderler görüşmesinde masaya konulmasının beklendiğine de işaret etti.