Rum kesiminin, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin yeniden başlaması durumunda, Ankara’nın Navtex ve Barbaros gemisiyle bölgeye yeniden gelmeyeceğinin güvence altına ve önleyici tedbir almaya çalıştığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Barbaros’un Gidip Gelmeyeceği Konusunda Lefkoşa’dan Önleyici Hareketler” başlıklı haberinde, müzakere sürecinin Rum Yönetimi’nin enerji programını etkilemeyeceğinin ifade edilmekte olduğunu yazdı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakere sürecinin yeniden başlayacağı kesinleştiğinde bunu bizzat kamuoyu önünde de vurgulayacağını belirtti.

Ankara’nın Navtex’in 6 Nisan’da yenilenmemesini ve Barbaros gemisinin bölgeden çekilmesini, “doğrudan ve ayrılmaz bir şekilde” doğal gaz tespit ve çıkarma araştırmalarının ertelenmesiyle ilişkilendirmekte olduğunun görüldüğünü de belirtti.

“Lefkoşa’daki yabancı diplomatlara dayanarak”, müzakerelerin yeniden başlaması için anlaşmaya varılmasının “yapıcı bir belirsizlik” içerisinden geçeceğini de kaydeden gazete, Türkiye’nin, bir parçası olmadığı müddetçe doğal gazın üretimine müsaade etmeyeceğini ileri sürdü.

Bu arada gazete, Kıbrıs Türk tarafının ise Ankara’nın direktifleriyle uzlaşı içerisinde, hidrokarbonlarla ilgili önerilerini muhafaza ettiğini savundu.

Gazete, BM’nin ise dikkatli hareketlerle, konuya müdahil tarafların “üstü kapalı rızasıyla” ileriye götürüldüğünü düşündüğü senaryoyu (Navtex’in yenilenmemesi ve çalışmaların ara verilmesi yüzünden ertelenmesi) uygulamaya çalıştığını kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin pazartesi günü adaya gelişinin, esas amacının, Kıbrıs sorununda hareketlilik meydana getirilmesi ve müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin perspektiflerin güçlendirilmesi olduğu ifade edildi. Gazete, dengeleri ve uluslararası örgütün başlattığı çabayı bozacak herhangi bir hareket gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını ekledi.

TOTAL İLE YENİ BİR ANLAŞMA İMZALANIYOR

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Bakanlar Kurulu’nun, Rum Yönetimi ile Fransız Total şirketi arasında önümüzdeki hafta yeni bir anlaşma imzalanmasının yolunu dün açtığı haber verildi.

Rum Bakanlar Kurulu’nun, Rum Yönetimi ile Total şirketi arasındaki anlaşma metninde yapılan değişiklikleri dün onayladığını yazan gazete, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in, bu anlaşmayla birlikte, Total şirketinin 11 numaralı parseldeki sismik araştırmalarının en azından 2016 yılının Şubat ayına kadar uzatılacağını söylediğini aktardı.

Bakanlar Kurulu’nun, şirketle olan anlaşmada değişiklik yapılmasını onayladığını ifade eden Lakkotripis, Total şirketinin bu anlaşmanın ardından bölgeden ayrılmayacağını ve en azından 2016 yılının Şubat ayına kadar, 11’inci parselin olanaklarını en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde ise, üzerinde değişiklik yapılan anlaşmayı imzalaması için Lakkotripis’e yetki verildiği ve anlaşmanın önümüzdeki hafta imzalanmasının beklendiği belirtildi.