Rum Jeolojik Araştırmalar Dairesi’nin, İngiliz Üslerine, İngiliz Üs topraklarında bulunan amyantın, Trodos sıradağlarının merkezi bir kısmında bulunan amyant madenindeki, maden çıkarma kraterine gömülmesine yeşil ışık yaktığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Trodos’a Amyant Gömüyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Çevre Bakanı Nikos Kuyalis ile diğer yetkili devlet kurumlarının ise, durumundan haberdar olmadığını yazdı.

Gazete, İngiliz Üs topraklarının AB toprağı olmaması ve dolayısıyla AB müktesebatının Üs topraklarında geçerli olmamasına rağmen, özellikle de İngiltere’nin AB’den çıkmaya karar verdiği bir zamanda, Rum Jeolojik Araştırmalar Dairesi’nin, hem siyasi hem de çevre açısından uzantılara sahip olacak bu derece ciddi bir konuya onay vermeye karar vermesinin ise, soru işaretleri ortaya çıkmasına yol açtığını yazdı.

Üslerdeki amyantın bugüne kadar İngiltere’ye gönderilmekte olduğunu, ancak İngilizlerin bir kez daha ucuz bir çözüm arayışıyla Rum Jeolojik Araştırmalar Dairesine başvurduğunu yazan gazete, İngiliz Üs topraklarındaki beş noktada, her yıl 70–90 konteyner amyant üretilmekte olduğunu belirtti.

Şu an gömülmesine izin verilen miktarın 50 konteyner olduğunu yazan gazete, Rum Jeolojik Araştırmalar Dairesi’nin bu sürece geçtiğimiz Kasım ayında başladığını, hiç kimseyi durumdan haberdar etmediğini ve Üslerin ödeyeceği miktarı da belirleyerek (metreküp başına 16 Euro) İngilizlerle anlaşmaya vardığını ekledi.