Fileleftheros “’20’lerin Kredileri Bomba... Bankaların Büyük Borçlularla İlgili Suç Faaliyetleri Gün Işığında” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum tarafındaki ticari ve kooperatif bankalarının, en büyük 20 borçlusuna; yeterli araştırma yapmadan ve gerekli güvenceleri almadan yüzlerce milyon Euro’luk kredi kullandırdığını, büyük bölümünün de yüzde 100’üne kadar takipteki/batık kredi olduğunu yazdı.

Gazetenin, Rum Merkez Bankası verilerini kaynak gösterdiği haberine göre, 20 büyük borçluya en çok kredi kullandıran banka 3 milyar 800 milyon Euro ile “Kıbrıs Bankası” oldu. Bu meblağın batık/takipteki bölümünün 1 milyar 320 milyon (yüzde 42,8’i) Euro olduğu belirtilen haberde, ipotek teminatının ise sadece 2 milyar 890 milyon Euro olduğundan, 20’lerin borç toplamının 3 milyar 980 milyon Euro’ya dayandığı kaydedildi.
 
“Hellenic Bank”ın aynı çevreye kullandırdığı kredi miktarı 698 milyon; batık/takipteki bölümü  645 milyon Euro, ödemesi gecikmiş kredi miktarı 263 milyon Euro (yüzde 40,7’si). Banka, teminatlara özen göstermediğinden toplam borç ikiye katlanarak 1 milyar 100 milyon Euro’ya ulaştı.

20’lerin kooperatif bankalarından aldıkları toplam kredi miktarının 195 milyon 460 bin Euro olduğu ifade edilen haberde, bu meblağın 191 milyon 140 bin Euro’luk kısmının ise batık/takipteki kredi statüsünde olduğu belirtildi.

Politis ise, Troyka’nın Rum tarafına, gerek 346 milyon Euro’luk dilimi gerekse bundan sonraki kredi dilimlerini almak istiyorsa, ihtilaflı yasa tasarılarını geri çekip (Troyka ile) yaptığı anlaşmaya sadık kalması gerektiği mesajı gönderdiğini bildirdi.

TROYKA REST ÇEKTİ...İHTİLAFLI MADDELERİ GERİ ÇEKİP ANLAŞMALARA UYUN YOKSA...

Haberi “346 Milyon’luk Dilim Şimdilik Yitirildi... Troyka Sadece, İhtilaflı Yasa Tasarıları Geri Çekilirse Görüşür” başlıklı manşet haberinde Troyka’nın, Rum yönetiminin başka hiçbir hareketini kabul etmeyeceğini belirtti.

Gazete, Rum siyasi partilerinin büyük tartışmalarla hazırladığı ipotekli malların satışı yasa tasarısındaki 10 maddeden 4’ünün Troyka’nın onayını almaması, muhalefet partilerinin de bu maddelerin değiştirilmeye kalkılmasını savaş sebebi sayması üzerine, Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Troyka’nın baskılarından ve muhalefetin tepkilerinden kaçmak için bulduğu Anayasa Mahkemesi formülünün de çözüm olmadığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis hükümetinden kaynaklara atıfta bulunarak, Troyka’nın bundan sonraki kredi dilimlerini serbest bırakmak için ihtilaf konusu maddelerin geri çekilmesiyle net çözümler istediğini kaydederek şunları ekledi:

“Euro Grubu’nun Cuma günkü toplantısında olumsuz bir değerlendirme yapmasının etkileri hükümetin başını ağrıtıyor çünkü bu dilimin kaybedilmesinin ötesinde, kredi derecelendirme kuruluşlarının muhtemel not kırmasına karşı bankaların dayanıklılık testinden ve özellikle Temmuz 2015’te uluslararası piyasalara açılma hedefinin uzaklaşacağından endişeleniliyor.

Hükümet, siyasi düzeydeki temaslarla, Euro Grubundan çıkması beklenen olumsuz değerlendirmeyi bir nebze yumuşatmaya çalışıyor. Başkan Anastasiadis dün sabah, siyasi parti başkanlarına konuyla ilgili bilgi verdi. Ancak çatışma savuşturulamadı, aksine iç cephe yeniden alev aldı.”