Rum yönetiminin Vasiliko bölgesinde istimlâk ettiği ve Rum “Akaryakıt Rezervleri Yönetimi Örgütü”ne (KODAP) tahsis ettiği Kıbrıs Türk malları üzerine stratejik akaryakıt rezervleri depolama terminal istasyonu kurulmakta olduğu haber verildi.

Politis’in haberine göre KODAP, depolama terminal istasyonu projesinin kurma projesini halen yürürlüğe koydu. Yeni terminal istasyonu; Vasiliko Çimento Fabrikası’nın kuzeydoğusunda konumlanacak ve Güney Kıbrıs’ın en az 90 günlük tüketim ihtiyacını karşılamak üzere KODAP’ın temin etmesine izin verilecek akaryakıt rezervini alacağı ve saklayacağı bir tesis olacak.

YENİ İSTASYONDA YER ALACAKLAR

Bunun için VTTV ve Petrolina şirketlerinin akaryakıt ve tahliye istasyonlarından bu yeni istasyona kadar özel bir boru sistemi inşa edilmesi gerekeceği kaydedilen haberde yeni istasyonda yer alacaklar özetle şöyle sıralandı:

“-11 adet akaryakıt depolama tankı (45 metre çapında ve 22 metre yüksekliğinde). İlk 6 tank ilk aşamada, diğerleri de ikinci aşamada inşa edilecek. Tanklardan 4’ünde MOGAS (Benzin), diğerlerinde Jet Fuel (uçak yakıtı) ve 3’ünde de dizel yakıt depolanacak.

-Bir adet yangın söndürme amaçlı su deposu.

-Bir adet yangın söndürme amaçlı pompa istasyonu

-İdari bina (toplamda 6 bina inşa edilecek): idari birimler- KODAP terminalini denetleme yer alacağı binalar zinciri, teknik sistemlerin yangın yer alacağı bina.                                                          

-Deniz suyu sağlamak için, yaklaşık bir buçuk kilometre uzunluğunda, pompa istasyonu da bulunacak boru hattı. 

-Yeni depolama terminali ile Vasiliko Limanı ve bölgedeki diğer şirketlere ait rezerv akaryakıt depoları arasında bağlantıyı sağlamak üzere yaklaşık bir kilometre uzunluğunda 3 hat.”