Simerini gazetesi manşetten verdiği haberinde, internet haber portalı “Sigmalive” in yaptığı araştırma sonucunda edinilen bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan bir Türk vatandaşının çocukluk yıllarda, 1974 Barış Harekatı sırasında Türkiye’ye götürülmüş olabileceğine dair belirtilere sahip olduğunu savunduğunu yazdı.

Bilgilere göre, Türk’ün Yunanistan aracılığı sayesinde Rum Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiğini ve Rum Yönetimi’yle de temas içerisinde olduğunu, aralarında iletişim kurulduğunu kaydeden gazete, Türk’ün, Kıbrıslı Rum olup olmadığı yönündeki şüphelerinin teyit edilmesi için DNA testi yapılmasını istediğini belirtti.

Rum Yönetimi yetkili birimlerinin durumla ilgili çalışma yaptığını ve DNA testi yapılmasının yollarını aradığını kaydeden gazete, üç seçenek üzerinde durulduğunu kaydetti.

Buna göre, Türk ya örnek alınması ve test yapılması için Yunanistan’a gidecek, ya örnek alınması için Kıbrıs’a yani KKTC’ye gelecek ya da Yunanistan’dan bir uzman örnek alıp test yapmak üzere Türkiye’ye gidecek.

Rum Yönetimi makamlarının Türkiye’den Yunanistan ya da Kıbrıs’a örnek yollanmasını hiçbir durumda kabul etmediğini, prosedür sırasında Rum Yönetimi’nden özel bir görevlinin de hazır bulunmasını istediğini aktaran gazete, bilgilere göre Rum Dışişleri Bakanlığı'nın, konunun 24 saat içerisinde açıklığa kavuşması talimatı verdiğini ancak bürokrasi nedeniyle birkaç aylık gecikme olduğunu belirtti.

Geçmişte de benzer iddiaların olduğu, ancak hiç doğrulanmadığı için Rum Dışişleri Bakanlığı’nın ihtiyatlı olduğunu kaydeden gazete, Sigmalive’e konuşan Rum Yönetimi’nden bir yetkilinin “Son yıllarda böyle şeyleri çok duyduk, ancak hiçbiri teyit edilmedi. Bahse konu kişinin kim olduğunu kimse bilmiyor, ancak kendisi Kıbrıslı Rum kayıp olabileceğine dair belirtiler ve verilere sahip olduğunu savunuyor. İhtimal küçük olsa da durumu araştırmak borcumuzdur” dediğini aktardı.

Gazete edindiği bilgilere göre Türk’ün büyük ihtimalle Eylül ya da Ekim ayı içerisinde örnek alınması ve DNA testi yapılması için Yunanistan’a gideceğini yazdı.

Öte yandan habere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı dünkü açıklamasında Türk vatandaşıyla ilgili basında çıkan haberi, konunun hassasiyetinden ötürü yorumlamak istemediğini belirtti.

Bu tür konu ve bilgilerin çoğu kez kayıp yakınlarında haksız ve gereksiz heyecana sebep olduğuna işaret eden Bakanlık, geçmişteki benzer iddiaların asılsız çıktığını anımsattı.

Bu durum da dahil kayıplarla ilgili tüm konuların gerekli ciddiyet ve sorumlulukla Rum yetkili makamlarında ele alındığını vurgulayan Bakanlık, bir gelişme olması durumunda bu konuya döneceğini de belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise bilgilere göre Türk vatandaşının yaklaşık bir yıl önce elektronik posta aracılığıyla Yunanistan’daki Güney Kıbrıs Büyükelçiliğiyle iletişime geçerek, Türk değil de 1974 Türkler tarafında kaçırılan Kıbrıslı Rum gibi hissettiğini söylediğini aktardı.

Gazete Türk’ün kendisini bu sonuca götüren ciddi belirtilere sahip olup olmadığı ya da birisinin kendisine bir şey söyleyip söylemediği konusuna değinmediğini de aktardı.

Bilgi üzerine Rum Büyükelçiliğin Rum Dışişleri Bakanlığına bilgi verdiğini ve Türk’e DNA testi için Yunanistan’a gitmesi çağrısında buluğunu kaydeden gazete, Türk’ün parası olmadığı için Yunanistan’a gidemeyeceğini söylediğini aktardı.

Büyükelçiliğin uçak biletini ve masraflarını karşılama niyetini dile getirmesi üzerine Türk’ün işi dolayısıyla Yunanistan’a gidemeyeceğini savunduğunu kaydeden gazete, o zamandan beri iki tarafın iletişim halinde bulunduğunu ve Türk’ün DNA testi yapılması amacıyla Yunanistan’a gitmesi için çaba gösterildiğini belirtti.

Tüm Kıbrıs Beyan Edilmemiş Esirler ve Kayıp Yakınları Örgütü” Başkanı Nikos Theodosiu ise kayıp yakınlarının konuyla ilgili bir bilgisinin olmadığını belirtti.

Basında çıkan haberlerin ardından bilgilendirme talep ettiklerini söyleyen Theodosiu, hikayenin ardından birçok kayıp yakınının kendileriyle iletişime geçerek bilgiler istediğini belirtti.