Türkiye’nin, dün Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komitesi’nde ele alınan İlerleme Raporu taslağına Güney Kıbrıs’taki Rum siyasi partilerden çeşitli tepkiler geldi.

Simerini ve diğer gazeteler, Türkiye’nin AP İlerleme Raporu taslağına bugünkü haberlerinde geniş yer verirlerken, Rum siyasi partilerinin ilk tepkilerinin de çeşitlilik gösterdiğini yazdılar.

Simerini gazetesinin haberine göre, DİSİ, raporda “Türkiye’nin AB sürecinin Kıbrıs sorununun çözümünden geçtiğinin” belirtilmesinin olumlu bir unsur olduğu değerlendirmesinde bulundu.

DİSİ’den yapılan açıklamada ayrıca, “Türkiye’ye askerlerini adadan çekmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması yönünde yapılan çağrının da yapıcı olduğu” öne sürüldü.

DİKO’dan yapılan açıklamada, raporda Türkiye’de olan insan hakları ihlallerine yönelik sert eleştiriler olmasına karşın Kıbrıs konusunda aynı tutum izlenmediği ve Güney Kıbrıs’ın bloke ettiği başlıkların açılmasından söz edildiği iddia edildi.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise açıklamasında, raporda, Türkiye’nin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıma yükümlülüğüne”, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) “tehditlerine” de değinilmemesinin ve Türk Federal Oluşturucu Devleti ile sınır geçiş noktalarından bahsedilmesinin çok endişe verici unsurlar olduğunu ifade etti.

Rum AP Milletvekili Eleni Teoharus ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması unsurunun raporda yer almadığını” belirterek “sadece “Kıbrıs veya ada” ifadelerine yer verildiğini vurguladı.

“Dayanışma Hareketi” ise açıklamasında raporu “eksik ve Türkiye’yi suçsuz gösteren bir rapor” şeklinde değerlendirdi.