Rum Yönetimi Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki bazı bölgeleri sismik araştırma için bağladığı Navtex’in (gemicilere uyarı) yürürlüğe giriş tarihi olan 20 Ekim’i, Rum Ulusal Konseyi’ni gelişmelere göre karar üretmek maksadıyla sürekli toplantı halinde tutma (kriz masası gibi) kararıyla  beklerken Türkiye’nin bölgeye üçüncü savaş gemisini de gönderdiği öne sürüldü.

Simerini “Türkler MEB’imizde İpi Geriyor... Bölgedeki Varlıklarını Gökçeada Fırkateyniyle Takviye Ediyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, güvenilir kaynaklarına işaret ederek Gökçeada Fırkateyni’nin bölgede olması ve Bafra korveti ile birlikte Gazimağusa Limanı’na demirlemesi yönünde emir aldığını savundu.

Gazete, kaynaklarının, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin Doğu Akdeniz’de araştırmalara başlayacak olması ışığı altında, Bafra korveti ve Gelibolu fırkateyninden sonra Gökçeada fırkateyninin de bölgeye geldiğini söylediğini yazdı.

Gökçeada fırkateynini okurlarına “uzun menzilli füzelerle donatılmış süper modern savaş gemisi” olarak tanıtan gazete fırkateynin güç gösterisi yapmak üzere geçen Mart ayında da bölgeye geldiğini, NATO Daimi Deniz Kuvvetleri Grubu’nun parçası da olan Gelibolu fırkateyninin ise ENI-Kogas tarafından 9’uncu parselde yürütülen sondaj çalışmalarını 5 deniz mili mesafeden izlediğini yazdı.

Gazete İtalya’nın, Barbaros gemisinin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapacak olmasının ve Türkiye’nin bu sebeple Navtex yayınlamasının İtalya’yı rahatsız ettiği ve bu yüzden Türkiye nezdinde protestoda bulunduğunu yazdı. ENI’nin İtalyan şirketi olması dışında bu ülkenin AB dönem başkanlığını yürütüyor olması nedeniyle Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in İtalya’nın bu tutumundan çok memnun olduğunu kaydetti.

Habere göre Kasulidis İtalyan şirketi ENI’nin sondaj için halen çok büyük yatırım yaptığından, çalışmalarına aralıksız devam ettiğine işaret etti. Rum Yönetimi’nin perde gerisinde müdahale ve istişarelerine devam ettiğini belirten Kasulidis “Söylenenden çok daha fazlası yapılıyor” ifadesini kullandı.

Kasulidis bölgede meydana gelen krizin giderilmesi için İsrail ve Mısır gibi üçüncü ülkeler tarafından yapılan müdahalelerin sonuç vermesi ümidini dile getirerek, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun yapacağı ziyaretin ön habercisi olarak Kasım başlarında Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyaretle birlikte Tel Aviv’den tepki gelmesini beklediğini açıkladı.

Gazete İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın Güney Kıbrıs ziyaretinin, Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşı başlattığı hareketlilik çerçevesinde, 5-6 Kasım’da gerçekleşeceğini belirtti.

Anastasiadis hükümetinden kaynaklara dayanarak İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da Lieberman’ın ziyaretinden birkaç gün sonra bakanları eşliğinde Güney’e gideceğini belirten gazete 9 Kasım’da Kahire’de gerçekleşecek Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır zirvesinin de aynı frekansta olduğunu yazdı.

ANASTASİADİS’İN MİLANO’DAKİ TEMASLARI

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 10’uncu Asya-Avrupa zirvesi çerçevesinde gittiği Milano’da görüştüğü yabancı liderlere Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini “anlattı.”  Bu çerçevede Avrupa Konseyi Başkanı ve İtalya Başbakanı ile de görüşen Anastasiadis’in Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’le de görüşmesi bekleniyor. Randevularını kesinleştirmek için Putin’in Milano’ya varmasını bekleyen Anastasiadis bugün de Singapur ve Malezya liderleriyle bazı AB üyesi devletlerin liderleriyle bir araya gelecek. Anastasiadis ve Milano’da kendisine eşlik eden Sözcü Nikos Hristodulidis’in Cuma akşamı Güney’e döneceği belirtildi.

Gazete ayrıca Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru’nun da dün Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AP’deki siyasi grupların başkanlarına Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri hakkında “bilgi verdiğini” kaydetti.

KASULİDİS “ABD TÜRKİYE’NİN ENI-KOGAS’IN ÇALIŞMALARINI BOZMAYACAĞINI SÖYLEYEREK TEPKİ GÖSTERMEMEMİZİ TAVSİYE ETTİ”

Alithia Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “ABD bize, ENI-Kogas çalışmalarının Türkiye tarafından bozulmayacağı teyidini verdi ve hükümete tepki göstermeme tavsiyesinde bulundu” dediğini vurguladı.

Habere göre Kasulidis dün RİK’e yaptığı açıklamada Amerika’nın bu yöndeki teyidinin Eylül ayında, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve şahsı BM Genel Kurul toplantısı için New York’tayken Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini gündeme getirmeleri üzerine verildiğini söyledi.

Kasulidis “ABD bize tepki göstermememizi tavsiye etti çünkü belli ki Türklerin, bugün yaptıklarını, yani ENI’nin çalışmalarını 5 deniz mili mesafeden takip edeceklerini düşünmüşlerdi, Navtex yayınlayarak Barbaros’un araştırmaları ve sondaj platformu kurma hareketinde bulunacaklarını değil” dedi.

KASULİDİS “GÖRECEKSİNİZ”
 
Gazete RİK’in, İsrail’in tepkisinin yumuşak olduğu yorumuna karşılık manalı bir şekilde “göreceksiniz” cevabını veren Kasulidis’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yılsonundan önce Güney’e gerçekleştirmesi beklenen ziyaretin hazırlıkları için Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Güney’e 3 Kasım’da gideceğini açıkladığını yazdı (Simerini 5-6 Kasım tarihini vermişti).

Öte yandan Fileleftheros 9 Kasım’da Kahire’de gerçekleşecek Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır zirvesi, öncesinde bu üç ülkenin dışişleri bakanlarının Rum tarafında yapacağı toplantı ve ardından İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın Güney’e yapacağı ziyaretin yoğun diplomatik hareketlilik yarattığını yazdı.

Gazete “Büyük Resimde Üçlü Zirve ve Lieberman...  Ankara’ya Peş Peşe Girişimler ve Caydırıcı Müdahaleler... Meydan Okuma Sahnesi Cihatçılar Cephesine Bağlı” başlığıyla birinci sayfasından verdiği haberinde, hem yukarıda sayılan gelişmelerin hem de üçüncü tarafların Ankara nezdinde yaptıkları müdahalelerin “büyük ölçüde Türk meydan okumalarına cevap teşkil ettiğini” savundu.

Lieberman’ın tarihini Simerini gibi 5-6 Kasım olarak veren gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Mısır devlet başkanı Al Sisi’nin Kahire’deki zirve toplantısının 9 Kasım’da, bu üç ülkenin dışişleri bakanlarının Rum tarafındaki toplantılarının da 29 Ekim’de gerçekleşeceğini hatırlattı.

GÜNEY KIBRIS GELECEK HAFTA İSRAİL İLE ORTAK ARAMA-KURTARMA TATBİKATI DÜZENLEYECEK

Fileleftheros ayrıca Güney Kıbrıs ile İsrail’in gelecek hafta ortak bir arama-kurtarma tatbikatı düzenleyeceğini satır arasında bildirdi ancak detay vermedi.

Gazete “Son Perde Gerisi Hareketler... Ankara Nezdinde Müdahaleler, Girişimler ve Caydırıcı Hareketler... Lefkoşa’ya Da Tavsiyeler” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:

“Amerikalılara göre Türkler, 9’uncu parselde sondaj çalışmaları yapan ENI’yi ‘taciz etmeyecekleri’ teyidinde bulundular. Ancak, Türkiye tarafından yayınlanan Navtex’e göre Kıbrıs MEB’i içerisindeki geriye kalan parsellerde Barbaros ile sismik araştırmalar yapacaklar.  Lefkoşa’ya da, Türk meydan okumalarına tepkisini 9’uncu parseldeki çalışmaların taciziyle birleştirme(me?)si çabası vardı. Bu yüzden Amerikalılardan Lefkoşa’ya (Ankara’ya değil)  ‘soğukkanlılığınızı koruyun’ tavsiyesi yapıldı.

Dışişleri Bakanı Kasulidis dün RİK’e konuşurken ‘Birleşik Devletler bize, tepki göstermememizi tavsiye ettiler çünkü belli ki Türklerin bugün yaptıklarını, yani ENI çalışmalarını 5 deniz mili mesafeden izleyeceklerini tahmin etmişlerdi, Barbaros’un araştırmaları ve platform ile sondaj yapmak için Navtex yayınlayacaklarını değil’ dedi.

Türk tarafının Navtex’i yürürlüğe koyup Barbaros aracılığıyla bölgedeki gerilimi artırıp artırmayacağının çıkmasından birkaç gün önce dikkatlerin IŞİD’le ilgili cereyan edenler üzerinde olduğu kesindir.  Bilindiği gibi Amerikalılar ve diğer Batılı güçler IŞİD’e karşı saldırılara katılması hedefiyle Ankara’yı ‘pişirmeye’ devam ediyor. Ancak bunun, Kıbrıs çevresindeki alanı ve Türk meydan okumalarına verilecek tepkilerin derecesini de etkileyecek.”