Fileleftheros gazetesi: “Rol ve Stratejik Öneme Sahibiz – Başkan BM Kürsüsü’nden Ülkenin Avantajlarını Ortaya Koydu” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın jeostratejik konumunun önemine vurgu yaptığını, Kıbrıs sorununda ise, Türkiye’ye açıklamalarını eyleme dökme çağrısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümünün parametrelerine değindi ve Türkiye’ye Kıbrıs sorununun çözümün çabalarına “sadece teoride değil pratikte ve özlü eylemlerle katkı koyması” çağrısında bulundu.

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde iyi niyet göstermeleri gerektiğini iddia eden Anastasiadis, kapalı bölge Maraş önerisini kastederek, bunun en iyi kanıtının kendisi tarafından sunulan Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) kabul edilmesi olacağı iddiasında bulundu.

Anastasiadis, kendisi için Kıbrıs sorununun tek bir çözüm planı olduğunu, bunun da “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Güvenlik Konseyi kararları ve Doruk Anlaşmaları’nda öngörüldüğü üzere, tek egemenlik, uluslararası yasal temsiliyet ve vatandaşlığa sahip, siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki kesimli federasyona dönüşümü olduğunu” savundu.

Konuşmasında müzakere sürecine de değinen Anastasiadis, tarafların ortak açıklamasının ardından Kıbrıs sorununun tüm başlıklarına ilişkin bütünlüklü önerilerin müzakere masasına sunulduğunu belirterek, “şu anda, çabalarımızın kalıcı ve sürekli bir çözüme gidecek yolu açmak amacıyla görüş ayrılıkları arasında köprü kurulmasına yoğunlaştığı aşamaya vardık” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolüne de değindiği konuşmasında, AB ülkesi olarak “gizi gündemi olmayan, dürüst bir arabulucu şeklinde nitelendirildiklerini” iddia etti ve Güney Kıbrıs’ın bölgede üstlenebileceği rolü hatırlatmış oldu.

Konuşmasında Akdeniz’deki doğal gaz yataklarına da değinen Anastasiadis, doğal gaz yataklarının keşfinin “bölgenin stratejik önemini arttırdığını ve enerjinin bölgede daha geniş bir işbirliğine ve dolayısıyla da barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını” savundu.

Anastasiadis, bu amaca katkı koymaya ve doğal gaz üreten komşu ülkeleri yakınlaştırmak için arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Konuşmasında geçtiğimiz gün Suriye’den kaçak mültecileri taşıyan ve batma tehlikesi geçiren gemiye yönelik kurtarma operasyonuna da değinen Anastasiadis, “terörizmle, insan ticaretiyle mücadelede, toplu imha silahlarının ticaretinde ve insani yardım hareketlerinde ön saflarda olduklarını” öne sürdü.

“TÜRKİYE ÇİFTE STANDART UYGULUYOR”

Gazete, Anastasiadis’in Genel Kurul’daki konuşmasının ardından yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’yi “uluslararası hukuka ilişkin çifte standart uygulamakla” suçladığını yazdı.

Anastasiadis, Türkiye’nin Filistin’deki İsrail işgali ve “yasadışı yerleşkelerden” bahsettiğini ancak “başkalarına yönelttiği suçlamaları Türkiye’nin kendisinin yaptığını” iddia ederek, “Kıbrıs sorununun çözümüyle iyi örnek olsun” ifadesini kullandı.

Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının iyi niyet göstermesine bağlı olduğunu iddia eden Anastasiadis, “net takvime ihtiyacımız yoktur” şeklinde konuştu.

Anastasiadis’in kapalı bölge Maraş ve Gazimağusa limanını içeren önerisine değindiğini belirten gazete, Türkiye’nin 2015-2016 döneminde Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi adaylığı için görüşünün sorulması üzerine ise, “yorum yapmak istemediğini ve her ülkenin kendi kararını vereceğini” söylediğini belirtti.

ABD’nin Kıbrıs sorunundaki tutumu ve Türkiye’ye baskı uygulayıp uygulamayacağı konusundaki bir soruya karşılık Anastasiadis: “Amerikalılar bunu hali hazırda yaptılar ve gerekirse yine yapacaklar” iddiasında bulundu.

Politisi gazetesi konuya ilişkin haberini: “ Türkiye İçin Samimiyet Testi Olarak Maraş’ı Gündeme Getirdi” başlıkları altında verdi.

Gazete, Anastasiadis’in konuşmasında kapalı bölge Maraş konusunu yeniden gündeme getirdiğini öne çıkarırken, 11 Şubatta başlayan müzakereleri “zor” olarak nitelendirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığına Espen Barth Eide’nin atanmasını memnunlukla karşıladığını da vurgulayan Anastasiadis, bu atamanın BM’nin sürecin kesintisiz ilerlemesini sağlama yönündeki kararlılığını gösterdiğini savundu.

Diğer gazeteler ise Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını ve basın açıklamasını şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Başkan Anastasiadis BM Genel Kurulunda Konuştu  – ‘Gizli Gündemi Olmayan Dürüst Arabulucu’”.

Simerini: “Türk Niyeti Arıyor – Başkan Çabanın Türklerin İyi Niyetine Bağlı Olduğunu Söyledi”.

Haravgi: “Anlaşmazlıklar Arasında Köprü Kurulması Aşamasında – Başkan BM’de Hedefin Kalıcı Çözüme Giden Yolun Açılması Olduğunu Söyledi”.