Kıbrıs sorunu çözümü müzakerelerinde güvenlik ve garantiler konusunun en son aşamada ele alınacağına ilişkin KKTC makamlarınca yapılan açıklamaların ardından benzer açıklamaların Türkiye’den de geldiğine dikkat  çekildi.

Fileleftheros gazetesi, “Güvenlikte Türk Taktikleri – Güvenlikte Türk Oyunları” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinde güvenlik ve garantiler konularının sürecin sonunda ele alınacağı yönündeki Türk tarafının açıklamalarına yer verdi.

Gazete, KKTC yetkililerinin ardından dün de Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “güvenlik konusunun daha sonra, sürecin sonunda görüşüleceğini” açıkladığını iddia etti.

Habere göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç dünkü basın toplantısında, “askersiz bir Kıbrıs’tan vazgeçildiği ve Anastasiadis ile Akıncı’nın ortak ordu kurulmasında anlaştıkları” şeklindeki bilgilerin sorulması üzerine, “bilgisi olmadığını” belirtti ve “hangi konularda uzlaşılara varıldığını müzakere edenlerin bildiğini ve şu aşamada bu konulara ilişkin yanıt veremeyeceğini” söyledi.

Gazete, Türkiye’nin, güvenlik ve garantörlük konularında, Kıbrıs sorunun çözümü sonrasında adada esnek askeri birlik bulundurma konusunda ısrarcı davrandığını da iddia etti.

Türkiye’nin bu konuyu Amerikalı muhataplarıyla görüştüğünü de öne süren gazete, Rum tarafının bu senaryoyu kabul etmediğini de savundu.